Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći politički proces

Katalonci pred sudom - separatistima do 25 godina robije

13.02.2019.
u 10:23

U Madridu jučer počelo suđenje katalonskim čelnicima optuženim da su 2017. organizirali referendum o neovisnosti.

Na španjolskom sudu u Madridu jučer je započeo proces protiv 12 katalonskih čelnika optuženih da su u listopadu 2017. organizirali referendum o neovisnosti Katalonije, što je po španjolskim zakonima zabranjeno. Osim organiziranja referenduma među optužbama su i pobuna, građanski neposluh i korištenje državnog novca za referendum.

Svjedoči i premijer

Tužiteljstvo traži 25 godina zatvora za bivšeg potpredsjednika Katalonije Oriola Junquerasa, između 16 i 17 godina zatvora za ostale optuženike (članovi tadašnje katalonske vlade Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolores Bassa, Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs, bivša predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell, dvojica čelnika suverenističkih organizacija Nacionalne katalonske skupštine i Òmnium Cultural Jordi Sànchez i Jordi Cuixart).

Od 12-ero optuženika devetero su u sudnici (oni koji se već 15 mjeseci nalaze u zatvoru), a trojica, među kojima je bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont odsutni su. Puigdemont je u Belgiji. Bit će saslušano 600 svjedoka, među kojima je i tadašnji španjolski premijer Mariano Rajoy.

Proces bi trebao trajati najmanje tri mjeseca, odnosno presude se očekuju u kolovozu. No, već danas bi se mogla znati politička sudbina Španjolske zbog tog procesa. Ako danas parlament ne bude izglasao proračun za 2019., vlada socijalista Pedra Sáncheza pada i ide se, vjerojatno u travnju, na nove izbore.

Naime, katalonski zastupnici podupiru Sánchezovu vladu i ako joj ne daju potporu, ona neminovno pada. Proces ima velike političke konotacije. Ne samo što utječe na stabilnost španjolske vlade već je riječ, kako piše New York Times, o nečem “do sada nikad viđenom u Španjolskoj”.

Članak 472 kaznenog španjolskog zakona utvrđuje da tko na nasilan način djeluje kako bi se proglasila neovisnost nacionalnog teritorija treba biti procesuiran. To je teška optužba.

Posljednji put po tom članku kazna je izrečena 22. travnja 1983. kada je za pokušaj državnog udara bio optužen pukovnik Antonio Tejero i osuđen na 30 godina zatvora. Kazna mu je povećana u odnosu na predviđenu od 25 godina zatvora jer mu se kao otežavajuća okolnost uzelo to što je bio vojno lice.

Sadašnjim katalonskim optuženicima priznata je kao olakotna okolnost to što nije bilo nasilja, dakle samo pobuna bez nasilja. Uz državno odvjetništvo, protiv katalonskih političara optužbu je pokrenula i desničarska stranka Vox.

Obrana, osim što inzistira na tome kako nije bilo nikakvih nasilnih djelovanja, naglašava kako sazivanje referenduma nije više kazneno djelo od 2005. kada ga je iz kaznenog zakona isključio tadašnji premijer José Luis Rodríguez Zapatero.

Osim Rajoya na svjedočenje će biti pozvani njegova potpredsjednica Soraya Sáenz de Santamaría i tadašnji ministar financija Cristóbal Montoro, zatim gradonačelnica Barcelone Ada Colau i bivši šef katalonske policije Mossos, Josep Lluís Trapero.

Sudom od sedam članova predsjeda Manuel Marchena, smatran konzervativcem. Članovi suda su Andrés Martínez Arrieta, Ana Ferrer, Luciano Varela, Andrés Palomo, Juan Ramón Berdugo i Antonio del Mora, od kojih španjolski tisak ocjenjuje tri kao progresivcima, a ostalo troje kao konzervativce.

Za praćenje procesa akreditirano je više od 600 novinara, među kojima je i oko 50 novinara stranih listova iz Njemačke, Francuske, SAD-a, Rusije i Kine.

Užarena politička scena

Politička pozornica užarena je i činjenicom da stranke desnice Pučka stranka (PP) i Ciudadanos, kojima treba pridodati i krajnje desni Vox, prosvjeduju protiv socijalističke vlade optužujući premijera Sáncheza za “izdaju” jer je pokušao otvoriti dijalog s katalonskim separatistima. Sánchez nije uspio u dijalogu između Madrida i Barcelone, nije uspio pacificirati dvije strane.

Možda će mu to uspjeti nakon izbora bude li na njima pobijedio i dobio veću snagu. Za sada, jedini dijalog između Madrida i Barcelone ide preko španjolskog suda, preko tužitelja i branitelja. Katalonci, zasigurno, neće odustati od želje da se odcijepe od ostatka Španjolske. Katalonci ponavljaju zašto se oni ne mogu na referendumu izraziti za neovisnost kada je tako što bilo dopušteno, primjerice, Škotskoj.

Španjolska pomorska policija uhvatila krijumčare droge u dramatičnoj potjeri

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
10:49 13.02.2019.

kosovo može, krim, katalonija, ne može... europa, demokracija, sloboda naroda!!!

I1
ing-12345
21:58 13.02.2019.

Samo budale mogu proglastiti neovisnost a da se prije toga ne naoružaju i budu spremni na rat za odbranu te neovisnosti. Ove Katalonske ljevičare treba osuditi na doživotni zatvor ako za ništa drugo jer su glupi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije