Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nediplomatski gafovi

'Zagovornici Brexita podijelili bi čak i pakao'

Foto: Reuters
1/2
08.02.2019.
u 17:47

Donald Tusk i Guy Verhofstadt nesmotrenim izjavama uvrijedili britance i zaoštrili dramu.

Dan nakon što je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sugerirao da ljude koji su promovirali Brexit čeka posebno mjesto u paklu, drugi najviši dužnosnik EU, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, primio je britansku premijerku Theresu May u Bruxellesu i ponovio joj, bez spominjanja pakla, ali posve u skladu s Tuskom i stavom 27 država članica EU, da nema ponovnog otvaranja već zaključenog sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

Može se pregovarati samo o političkoj deklaraciji koja prati sporazum.

‘Irska snažnija od Britanije’

Juncker je premijerki May prenio da je EU otvoren da u toj deklaraciji obje strane ambicioznije i jasnije kažu da će brzo nakon Brexita ispregovarati svoje buduće odnose, koji će učiniti bespotrebnim zaštitni mehanizam, tzv. backstop, za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku.

Taj je mehanizam zapisan kao osigurač u sporazumu o povlačenju, koji je najproblematičniji za zastupnike u britanskom parlamentu i koji premijerka May pokušava promijeniti, ali u tome ne uspijeva.

Juncker i Theresa May složili su se da će njihovi timovi suradnika nastaviti razgovarati o tome mogu li pronaći put naprijed u ovakvim okolnostima, kad britanski parlament odbija ratificirati ispregovarani sporazum i šalje premijerku da pregovara ponovo o nečemu što je za ostatak EU već ispregovarano i u čemu Europljani ne namjeravaju popuštati.

Dogovoreno je također da se May i Juncker ponovo susretnu “prije kraja veljače”, što možda znači da je teško očekivati neko rješenje drame oko Brexita prije tog roka.

Baš kad se činilo da ta politička drama teško može postati još većom, Tusk i Juncker prekjučer su se pobrinuli da postane: Tusk je, naime, na press konferenciji s irskim premijerom Leom Varadkarom spominjao pakao za zagovornike Brexita, a Juncker je Varadkaru pokazivao čestitku zahvale koja mu je stigla poštom od neke obitelji iz Irske i u kojoj se spominje da je ovo prvi put u povijesti da je Irska snažnija od Velike Britanije, samo ne zahvaljujući topovima nego Junckerovim riječima.

Obje poruke, i prijetnje paklom i spominjanje nadmoći među nacijama, nisu baš najkonstruktivnije i mogle bi se pokazati dosta nediplomatski iznesene u javnost u samom finišu prvog izlaska jedne države članice iz EU.

“Eurokrat iz pakla”, glasi naslov u jučerašnjem izdanju Daily Maila, gdje napadaju Tuska i pozivaju ga da se ispriča zbog ovoga:

– Usput, pitam se kako izgleda to posebno mjesto u paklu, koje čeka one koji su promovirali Brexit bez ikakva nacrta plana kako ga provesti sigurno – rekao je Tusk.

Nedugo nakon toga na Twitteru se javio i šef kluba liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt, bitan zastupnik jer vodi pregovore o Brexitu uime EP-a, gdje također treba ratificirati sporazum o povlačenju: – Pa sumnjam da bi im Lucifer poželio dobrodošlicu jer bi, s obzirom što su učinili Britaniji, uspjeli čak podijeliti i pakao – komentirao je Verhofstadt.

S druge strane, u čestitci zahvale koju je Juncker pokazivao Varadkaru pošiljatelj iz Irske piše kako nikad zapravo nije razumio važnost EU, ali Junckerovih pet riječi “irske granice su europske granice” nagnale su ga da skače od sreće jer “prvi put Irska je snažnija od Britanije” a “ta snaga ne dolazi od topova i bombi nego od vaših i riječi vaših kolega” u Europskoj komisiji.

Corbynov “plan B”

Sve države članice EU stale su iza Irske i kao ključan cilj u pregovorima o Brexitu postavile očuvanje bezgraničnog režima između Irske i Sjeverne Irske, u skladu s mirovnim sporazumom ispregovaranim na Veliki petak 1998., što je dovelo do famoznog “backstop” mehanizma koji je britanskom parlamentu sada toliko neprihvatljiv.

Lider opozicije Jeremy Corbyn jučer je iznio oporbeni “plan B” za ratificiranje sporazuma o Brexitu u parlamentu u Westminsteru. Predsjednik Laburističke stranke predlaže vladi da pristane na promjene samo političke deklaracije, koja prati sporazum o povlačenju, ali nije pravno obvezujuća kao sam sporazum, i da potom te promjene zapisane u političkoj deklaraciji ugradi u britanske zakone. Te promjene bi, po Corbynu, trebale sadržavati pet stvari, među ostalim i ostanak u trajnoj carinskoj uniji s EU i blisku usklađenost s jedinstvenim tržištem EU.

Protivinci Brexita slave odluku Parlamenta

Komentara 6

Avatar Kaladin
Kaladin
18:18 08.02.2019.

Tko je EU upoznao ni pakao mu neće teško pasti... da parafraziramo "Maratonce".

AA
aabbcc
01:05 09.02.2019.

Sjasite sa Bredixa i pozitivno napisite: " Volja naroda je da zivi od vlastite pameti i svoga rada "!, a sjasi sa grbace jeb. u EU !

Avatar YJAK_Y
YJAK_Y
18:51 08.02.2019.

Uh, što se ovaj Krasnec zapjenio ! Pravi društveno-politički radnik koji ne pokazuje niti malo objektivnosti. No mislim da mu je trud uzaludan. EUrupa ide prema svom neizbježnom kraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije