Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat i mir

Jedna točka Plana B – poslati Ukrajincima američko oružje

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
17.02.2015.
u 17:27

Barack Obama spreman je još malo pričekati, no Pentagon već tovari oružje, a u Crno more ušao je razarač USS Cole

Iako je već trebalo početi izvlačenje teškog naoružanja iz zone razdvajanja, borbe između proruskih separatista i ukrajinskih snaga još nisu zaustavljene. U gradu Debalcevu vode se ulične borbe, a separatisti su priopćili da se primirje na taj grad ne odnosi. Dodaju kako je Debalcevo njihov unutarnji teritorij i da je borba za njegovo oslobađanja “stvar morala”. Iako oni kažu da su zauzeli veći dio grada i da sada samo čiste džepove otpora, ukrajinske snage tvrde da ga još uvijek kontroliraju.

Obje sukobljene strane odbijaju započeti s povlačenjem teškog naoružanja sve dok ne dobiju vjerodostojnu potvrdu da je to počela činiti ona druga strana. Andrej Purgin, jedan od lidera separatista, kazao je kako će oni o mogućem povlačenju oružja možda razgovarati s predstavnicima Rusije, Ukrajine i OESS-a.

U međuvremenu, administracija američkog predsjednika Baracka Obame čeka kako bi vidjela hoće li se poštovati dogovori iz Minska. Čini se da SAD u mirno rješenje ove krize nimalo ne vjeruje, a State Department je priopćio kako raspolažu saznanjima da nove pošiljke oružja iz Rusije samo što nisu krenule prema istočnoj Ukrajini.

Predsjednik Obama sklon je još malo pričekati, no on je kazao da je isporuka oružje Ukrajini neminovna ako se pokaže da se primirje ne poštuje. Upravo je isporuka oružja plan B za Ukrajinu. Pentagon već priprema oružje, a za početak ožujka u Lavovu je planiran početak obuke za vrijeme koje će tri bataljuna ukrajinske vojske naučiti kako se koristiti novim oružjem i opremom. Američki razarač USS Cole za je svaki slučaj već prebačen u Crno more ako Ukrajincima zatreba pomoć.

>> Sporan rusko-hrvatski forum: 'Članica smo EU i trebamo se ponašati kao takva'

Ključne riječi

Komentara 45

HR
hrxxx111
19:03 17.02.2015.

Putin je iskoristio politicki kaos u Ukrajni da bi okupirao istok. Nazalost narodu ukrajne je kao i nama dosta lopovluka i losih politicara i spas vide u rusiji. Tko ne vidi da su Rusi ti koji se moraju povuci trebao bi oprati oci.

HR
hromcan
19:51 17.02.2015.

Bilo bi jako ljepo da Ameri misle na Ukrajinu ali oni vole ratovati u tuđem dvorištu pa tako i u Ukraini

Avatar PrincipGavrilo
PrincipGavrilo
20:01 17.02.2015.

Zasto naoruzavati ukrajinsku vojsku kad na kraju to naoruzanje predaju vojsci Novorosije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije