Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legitimirana u redakciji

Je li postupak policije u slučaju Klancir opravdan?

Đurđica Klancir
Foto: Grgur Zucko/Pixsell
07.03.2019.
u 20:06

Dvojica uniformiranih policajaca provjeravala identitet novinarke Đurđice Klancir za privatne interese župana Ive Žinića

Dvojica su uniformiranih policajaca u utorak došla u redakciju portala Net.hr-a kako bi legitimirala novinarku Đurđicu Klancir. To nisu učinili u sklopu kriminalističke obrade od javnog interesa, već po nalogu odvjetnika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji namjerava podnijeti privatnu tužbu protiv novinarke!?

Hrvatsko novinarsko društvo jučer je najoštrije osudilo “političko-policijski pritisak” na novinarku ističući kako je riječ o neviđenoj praksi da HDZ-ov politički moćnik koristi policiju kao svoj privatan servis za zastrašivanje novinara. Naime, u HND-u ističu kako je riječ o jedinstvenom slučaju da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu.

Postupali po Pravilniku

Iz MUP-a su obrazložili kako su postupali temeljem članka 50. Pravilnika o policijskom postupanju u kojem se navodi da će “policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ako je povrijeđeno neko njihovo pravo. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije. Iz priložene je dokumentacije dokazan pravni interes osobe te ne postoji sumnja u zloporabu podataka koji bi se ustupili.”.

Službeno je potvrđeno kako se radi o zahtjevu oštećene osobe koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe te obrazlažu kako oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način. U MUP-u tvrde kako nisu mogli na drugi način utvrditi o kojoj se osobi radi jer ih je više s istim imenom i prezimenom. Stoga su, imajući podatak kako je riječ o novinarki Net.hr-a došli u redakciju utvrditi točan identitet. Zaključno navode kako se identitet ne može utvrditi dopisom, već policijski Pravilnik izričito nalaže da se utvrđuje uvidom u osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, putne ili druge javne isprave s fotografijom.

Klancir je za N1 rekla kako joj se to prvi put dogodilo, inače u 30-godišnjoj novinarskoj i uredničkoj karijeri. Već 17 godina živi na istoj adresi, bila je tužena i uredno se odaziva na sudske pozive. Klancir je istakla kako redakcija nije dobila Žinićev zahtjev za ispravak, a pretpostavlja da je župan želi tužiti zbog teksta o zapošljavanju njegova sina u zatvoru u Glini.

“I novinari sugrađani”

Dok ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković očito nije znao razlog intervencije policije, ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je: “Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od nekakvog progona ili postupanja policije. Držim da su novinari hrvatski građani kao i svi drugi i da moraju surađivati sa svim tijelima javne vlasti, pa tako i s policijom”.

To nije sporno kad policija postupa u javnom interesu, ali ovdje je riječ o privatnoj tužbi. Ministar je okrenuo pilu naopako. Naglasak je na tomu da su i političari samo građani. Bi li tako uniformirani policajci za nečije privatne potrebe došli i u neko ministarstvo ili na sjednicu Vlade? S obzirom na učestalost tužbi protiv novinara i nakladnika, a osobito nakon stava premijera kako u tomu ne vidi problem, policija bi se trebala pojačano pripremiti za rad po privatnim tužbama protiv medija.

VIDEO Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama

Komentara 13

VE
verica2
20:39 07.03.2019.

Već se danima piše o tom nesretnom legitimiranju, a ja još uvijek nisam shvatila koja su prava gđe Klancir povrijeđena.

Avatar Kaladin
Kaladin
20:32 07.03.2019.

Šta je ona neka posebna persona pa za nju vrijede druga pravila? Seka persa.

BU
burza
20:56 07.03.2019.

Kaj su novinari neka posebna kasta zasticena zakonom i mene legitimiraju kad idem u katastar pa ne radimo takvu paniku samo onaj ko ima putra na glavi se boji policije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije