Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasio se i MUP

Policija legitimirala novinarku, tužio je župan: 'Što je sljedeće, uhićenje?'

Đurđica Klancir
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
05.03.2019.
u 19:00

Danas mi je nepoznat netko kome sam valjda nanijela duševne boli u nekom od tekstova poslao u redakciju policiju, napisala je na Facebooku.

Đurđica Klancir, novinarka i kolumnistica portala Net.hr, objavila je na Facebooku kako su je na zahtjev 'nekog odvjetnika' danas u redakciji legitimirala dva policajca. Protiv Đurđice Klancir tužbu je podnio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

- Danas mi je nepoznat netko kome sam valjda nanijela duševne boli u nekom od tekstova poslao u redakciju policiju. Dva uniformirana policajca, i oni pomalo zbunjeni, tražili su moje podatke s osobne karte. Rekli su da su zaduženi "za postupanje" na zahtjev sisačke policije. A od sisačke policije to je zatražio stanoviti odvjetnik. Imali su samo ime odvjetnika. Nisu mi znali reći tko tuži... - napisala je te dodala:

- Dakle, to je dovoljno da vam ujutro dođu policajci. (Ne moram vam reći što sam sve pomislila prije nego što sam saznala da "postupaju" za nekog odvjetnika). Zbilja sam svašta prošla od kada se bavim novinarstvom, ali ovo mi je definitivno bila novost. Da netko pošalje policiju samo zato da utvrde moju privatnu adresu na koju će mi slati tužbu. Zašto mi uvaženi g. odvjetnik nije htio poslati tužbu na redakcijsku adresu? Ni prva niti posljednja, na žalost. Ali policija je doista novi element. Što je sljedeće? Uhićenje na licu mjesta? Sprovođenje u pritvor dok se vještače duševne boli onih o kojima pišemo? - pita se Đurđica Klancir.

Đurđica Klancir
1/22

Protiv Đurđice Klancir tužbu je podnio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić pa se u provjeru novinarkine adrese, kako bi joj se tužba mogla dostaviti, krenulo po zahtjevu njegova odvjetnika koji je policiji predočio Žinićevu punomoć za podnošenje privatne tužbe, tekst zbog kojeg se tužba podnosi te, kako navodi MUP, "ostale potrebne dokaze". Policija objašnjava da su išli u redakciju jer nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi o kojoj se osobi radi. Naime, "kvaka" je u tome što u Hrvatskoj ne postoji osoba koja se zove baš imenom i prezimenom novinarke već postoji jedna koja ima dva imena, i druga koja ima dva prezimena. Jedini siguran podatak koji su imali bio je taj da se radi o novinarki i zato su, objašnjavaju, došli u redakciju provjeriti odnosno utvrditi točan identitet.

U Ministarstvu unutarnjih poslova u cijelom ovom slučaju ne vide ništa sporno. Odbacuju da se radilo o pritisku i zastrašivanju novinara, tumačeći kako su njihove ovlasti imale uporište u članku 50. Pravilnika o policijskom postupanju u kojem se navodi da će " policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ako je povrijeđeno neko njihovo pravo. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije."

Ocijenili su i da je "u navedenom slučaju iz priložene dokumentacije dokazan pravni interest osobe te ne postoji sumnja u zlouporabu".

Komentara 57

DI
dirižabl
17:16 05.03.2019.

Et hr Goebels bojna..... to je tvornica laži.... naravno antifašističke provenijencije koja se u zestokoj konkurenciji bori za naj yu trash sa indexom kurirom i slično

RO
Rope22
17:28 05.03.2019.

Odmah je jasno da je rijeć o "levo" orjentiranoj/om novinarki/u.

Avatar VinkoL
VinkoL
17:40 05.03.2019.

Vrlo su česti slučajevi da netko ima jednu adresu u osobnoj, a na drugoj živi i uzima putne troškove za onu daljnju relaciju gdje ne živi. Jel i drugarica tak radi, pa je potrebna provjera?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije