Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukidanje ograničenja uznemirilo Saudijsku Arabiju i Izrael

Iran: UN-ov embargo je istekao, od sad nabavljamo oružje

Projektil - Iran
REUTERS
19.10.2020.
u 07:55

Moskva je u rujnu potvrdila spremnost na razvoj vojne suradnje s Teheranom nakon isteka embarga, a ni Kina ne skriva namjeru da nakon 18. listopada prodaje oružje Iranu.

Iran je jučer objavio da je istekao UN-ov embargo na uvoz oružja u tu zemlju, u skladu s međunarodnim ugovorom o iranskom nuklearnom programu i rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti, nakon što je sredinom kolovoza propao pokušaj SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a da ga produlji. Embargo bi, prema nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je podržao UN, trebao završiti 18. listopada ove godine.

Jednostrano povlačenje

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju 2018. jednostrano je povukao svoju zemlju iz ugovora o iranskom nuklearnom programu, potpisanog u Beču 2015. Rezolucija je u Vijeću sigurnosti odbijena je glasovima Rusije i Kine, a Njemačka se suzdržala prilikom glasanja.

Rezolucija ne dovodi UN u položaj da se djelotvorno suprotstavi “znatnim rizicima za tu regiju koji dolaze od Irana i da poveća sigurnost i stabilnost Srednjeg istoka “ kako tvrdi SAD.“Od danas automatski prestaju vrijediti sva ograničenja za nabavu oružja i djelatnosti povezane s time te financijske usluge prema Islamskoj Republici Iran i iz nje (...)”, ističe iransko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

“Iran, dakle, može nabavljati oružje i potrebnu opremu iz bilo kojeg izvora, bez zakonskih ograničenja i isključivo na temelju svojih obrambenih potreba”, dodaje se u priopćenju ministarstva.  Moskva je u rujnu potvrdila spremnost na razvoj vojne suradnje s Teheranom nakon isteka embarga, a ni Kina ne skriva namjeru da nakon 18. listopada prodaje oružje Iranu.U priopćenju iranskog ministarstva navodi se i da Iran “može također izvoziti obrambeno oružje u skladu sa svojom politikom”. Ukidanje embarga Iranu na uvoz oružja jako je uznemirilo Saudijsku Arabiju i Izrael, dvije zemlje koje se najviše boje toga da Iran dobije suvremeno naoružanje.

“Iran će moći kupovati moderno napadačko oružje kako bi Islamske revolucionarne garde na moru mogle učinkovitije ugrožavati promet u Hormuškom tjesnacu, u Omanskom zaljevu i Adenskom zaljevu“, tvrdi službena Saudijska Arabija i Izrael dodajući kako će Iran sada biti u stanju modernizirati arsenal svojih raketa zemlja-zemlja kako bi ugrožavao regionalne saveznike SAD-a. Između ostalog, kažu kako će “Iran biti u stanju svoje saveznike opskrbiti modernim oružjem, koji će dalje destabilizirati regiju od Iraka do Jemena“.

Izrael je najviše zabrinut zbog mogućeg transfera modernog naoružanja Hezbolahu u Libanonu i palestinskim militantnim skupinama kao što su Hamas i Islamski džihad koje danas predstavljaju najveću opasnost za Izraelsku državu. S druge strane, Saudijska Arabija i ostale zemlje Zaljeva zabrinute su zbog isporuke naoružanja Hutijima u Jemenu. Američki predsjednik Donald Trump zabrinut je što će Iran moći kupovati oružje od Rusije i Kine što bi moglo ojačati Iransku Revolucionarnu gardu koja već ima ubojito naoružanje, a to bi moglo ugroziti američke snage koje se nalaze u zemljama Zaljeva.

Novi projektili

Iran je nedavno predstavio nove dalekometne balističke projektile koji imaju domet više od tisuću kilometara, nazvane po Qassemu Sulejmaniju, iranskom generalu koji je početkom godine ubijen u američkom zračnom napadu u blizini zračne luke Bagdad u Iraku. Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif kazao je da je ovo “dan koji će međunarodna zajednica pamtiti”, dodajući da je svijet bio uz Teheran “unatoč naporima američkog režima” te da je “današnja normalizacija iranske obrambene suradnje sa svijetom pobjeda multilateralnosti, mira i sigurnosti u našoj regiji”.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
11:40 19.10.2020.

amer već najavio sankcije svakome tko isporuči iranu bilo kakvo naoružanje. znači, ići će trgovina ispod stola, daleko od javnih nabava i javnog otvaranja ponuda. u iranskom susjedstvu svi su naoružani do zuba najmodernijim američkim, francuskim, engleskim i njemačkim naoružanjem. a iran je pojedinačno, brojčano, ipak najveća arapska zemlja, sa strahovitim utjecajem. i zanimljivo, on nije monarhija, oni čak imaju i izbore, kod njih čak i narod o nečemu odlučuje, za razliku od zapadnih saveznika koji imaju doživotne vječne garniture kraljeva, prinčeva, narod nema prava nikakvih. zapad se tu miješa u jedne unutarnje vjerske i političke odnose, što nikad nije dobro završilo. nema nikakvih dokaza da iran pomaže hutu borce u jemenu, al nekako nitk one reagira na saudijsko iživljavanje nad jemencima, sa zapadnim oružjem... ok, takvo je stanje. al sad, ne zauvijek. ništa nije vječno, pa ni ovi odnosi neće vječno potrajati.

MP
miroslav.petkovic.7564
08:09 19.10.2020.

Koje Amerin kriv tako su htjeli pravili se serifi.Vjerovatno ce Rusija isporucit S400 i SU 35 avione sto komada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije