Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNA KAMPANJA

'Nova cenzura kritike Bidena na internetu'

U.S. Democratic presidential candidate Joe Biden exits his campaign plane after campaigning in Miami, at New Castle Airport in New Castle, Delaware
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
16.10.2020.
u 08:57

Twitter i Facebook blokirali su članak konzervativnih novina o mogućoj Bidenovoj korupciji, republikanci i Trump kritiziraju ih da žele utjecati na rezultat izbora.

Facebook i Twitter u spektakularnom su si stilu pucali u noge nakon što su prekjučer onemogućili dijeljenje članka konzervativnog tabloida New York Posta u kojem se piše o mogućoj korupciji demokratskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena.

Osim navale kritika s desnice da su te dvije društvene mreže opet tijekom predizborne kampanje stale na stranu demokrata, a protiv predsjednika Donalda Trumpa, spomenuti je članak zbog poteza dviju kompanija vidio ogroman broj ljudi, a na kraju je i sam šef Twittera rekao da njegova kompanija nije dobro reagirala.

Ukrajina ponovno u žarištu

Konzervativne novine NY Post prekjučer su objavile članak u kojem se navodi da je sin Joea Bidena, Hunter, 2015. ugovorio sastanak predstavnika ukrajinske energetske kompanije Burisme (za koju je Hunter radio) sa samim Bidenom, tadašnjim potpredsjednikom Sjedinjenih Država. Manje od godinu dana kasnije, Biden je natjerao ukrajinske vlasti da smijene državnog odvjetnika koji je istraživao Burismu (službeno je objašnjenje zahtjeva za smjenjivanje njegovo toleriranje korupcije).

Dakle, članak je implicirao da postoji mogućnost da je kompanija za koju je radio Bidenov sin utjecala na Bidena da traži zaustavljanje istrage u Ukrajini. Problem, prema Twitteru i Facebooku, jest u tomu što su novine dobile informaciju od vlasnika tvrtke koja je popravljala laptop Huntera Bidena. Dakle, društvene mreže tvrde da se radilo o hakiranju i dijeljenju privatnih informacija te su zato blokirale dijeljenje članka.

Twitter nije dopustio objavu tog članka na svojoj platformi, a Facebook čak nije dopustio ni dijeljenje članka u porukama na društvenoj mreži. Jučer su zaposlenici u Bidenovoj kampanji priznali da je moguće da se on susreo s predstavnikom Burisme, ali samo u “neslužbenom kontaktu”, a da se sigurno, rekli su, nisu susreli službeno. Sve se to događa manje od tri tjedna prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

U SAD-u već godinama traju optužbe da digitalni divovi podržavaju Demokratsku stranku te da su sudionik u kampanji, a nakon posljednjih poteza te su tvrdnje dodatno pojačane. Trump je na Twitteru napisao da je “grozno što su medijske kompanije skinule članak”. Republikanski senator Ted Cruz napisao je: “Twitterova cenzura ove priče može se shvatiti samo kao očigledan i jasan pokušaj Twittera da utječe na skorašnje predsjedničke izbore”.

“Sramotna represija”

Konzervativni dvotjednik National Review (NR) objavio je urednički komentar naglašavajući da se radi o “sramotnoj represiji”. Povukao je paralelu s New York Timesom (NYT) koji je nedavno objavio detalje o Trumpovim poreznim izdacima što je, tvrdi NR, također moralo doći iz podataka koji su ukradeni, odnosno čije je dijeljenje novinarima kršenje zakona.

No, NYT zbog toga nikada nije blokiran. Mnogi su liberali također ustvrdili da je potez Twittera bio loš te da je to voda na mlin republikancima koji godinama tvrde da ih društvene mreže cenzuriraju. I Jack Dorsey, šef Twittera, rekao je da je “nedopustivo blokiranje članka bez pružanja konteksta” te da objašnjenje o razlozima onemogućavanja dijeljenja spomenutog članka koji kompromitira Bidena nije bilo dobro.

Prema istraživanjima američkih medija, zaposlenici šest najvećih digitalnih kompanija u SAD-u donirali su Bidenovoj kampanji pet milijuna dolara od početka 2019., a Trumpovoj 250 tisuća, 20 puta manje. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
09:33 16.10.2020.

Facebook i Twitter na strani Bidena. Igra asocijacije: Biden - demokrati - Epstein - nadopuniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije