Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

Indeks povjerenja: Austrijski predsjednik Van der Bellen pretekao kancelara Kurza

Predsjednik Van der Bellen
Foto: Peter Lechner - Ured predsjednika
10.07.2020.
u 14:54

Tako je  Kurz, koji je Van der Bellenu u ožujku preoteo prvo mjesto sada na drugom mjestu, kojeg dijeli zajedno s popularnim  ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom.

Prema rezultatu istraživanja indeksa povjerenja naroda prema austrijskim političarima, koje je proveo bečki Institut OGM za potrebe austrijske novinske agencije APA, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen je u odnosu na posljednje istraživanje provedeno krajem ožujka i početkom travnja ove godine, pretekao saveznog kancelara Sebastiana Kurza. 

Tako je  Kurz, koji je Van der Bellenu u ožujku preoteo prvo mjesto sada na drugom mjestu, kojeg dijeli zajedno s popularnim  ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom.

Anketa provedena na 800 reprezentativnih ispitanika 7. i  8. srpnja pokazala je da su najveći gubitnici povjerenja Austrijanaca svi oni  političari, koji su od početka karantene bili stalno u središtu medijskog zbivanja.

„Vrijednosti povjerenja polagano se ponovno normaliziraju“, tvrdi šef OGM Instituta Wolfgang Bachmayer.

Foto: BKA, Beč

Ono što je upečatljivo je da su političari u austrijskoj Vladi izgubili  na povjerenju, za razliku od predsjednika Austrije, koji ga je zadobio.

Podaci pokazuju da je kancelar Kurz u odnosu na ožujak ove godine izgubio 13 postotnih bodova i sada ja na drugom mjestu s 38 posto naklonosti Austrijanaca (68 posto mu vjeruje, a 30 posto ne vjeruje). Ministar zdravlja Anschober izgubio je 11 postotnih bodova i  na drugom je mjestu s 38 posto izjednačen s Kurzom. Anschoberu vjeruje 61 posto Austrijanaca, a 23 ne vjeruje. Obojicu je pretekao predsjednik Van der Bellen koji je na prvom mjestu s 43 posto glasova ispitanika, što je za jedan postotni bod više nego što je imao u ožujku. Na četvrtom je mjestu potkancelar Werner Kogler iz stranke Zelenih, kojem vjeruje još 29 posto   Austrijanaca i u odnosu na ožujak je izgubio 9 postotnih bodova. Svi ostali u nastavku rangirani političari , bez obzira kojoj stranci pripadaju, su gubitnici kad je riječ o postotnim bodovima.

Narod trenutačno najmanje vjeruje ministrici obrane Klaudiji Tanner koja je nakon nekoliko „gafova“ posljednjih tjedana izgubila čak 21 postotni bod i vjeruje joj još samo 22 posto Austrijanaca.

Anketa je pokazala da su povjerenje u narodu jednako izgubili i tirkizni konzervativci i Zeleni koji zajedno čine austrijsku vladajuću koaliciju.

Što se tiče iskazanog povjerenja naroda oporbenim strankama, socijaldemokratima (SPÖ), Neosu i krajnje desnim „slobodnjacima“ (FPÖ), koji su na začelju lista povjerenja , nema značajnijih promjena u odnosu na posljednje OGM-ovo ispitivanje krajem ožujka i početkom travnja ove godine.

Komentara 4

RI
rimac444
21:15 10.07.2020.

Nema sumnje da će slučajni, sramota od predsjednika preteći premijera Plenkovića, jer znamo da su anketari kao i mediji partijski, a najgore je što je među njima i HRT kojeg smo prisiljeni plaćati. Od Plenkovića očekujemo da nas oslobodi obvezee plaćanja jugo smeća od HRT-a te da ga privatizra

ST
Stipan
16:56 10.07.2020.

Predsjednik nema nikakove ovlasti kao i kod nas i može pretjeći samoga sebe. Voštana figura.

XA
xaron
16:09 10.07.2020.

Predsjednik pretekao premijera....Ipak hvala Kurtzu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije