Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAST OD 1,8 MILIJARDI EURA

Rad na crno u Austriji zbog koronakrize na rekordnoj razini

rad na crno
Foto: Pixsell
10.07.2020.
u 12:28

Statistike, ali i ankete pokazuju da se novac stečen „radom na crno“ odmah vraća državi kroz potrošnju, što je, kako tvrde analitičari, dodatni pokretač gospodarstva.

Povijesna nezaposlenost u poslijeratnoj Austriji i rad na skraćeno vrijeme zbog koronakrize te s time povezani manjak u kućnim blagajnama Austrijanaca doveli su inače nedozvoljen i strogo kažnjavan  rad na crno u ovoj alpskoj zemlji „na rekordnu razinu“, pišu u petak austrijski mediji.

Kako je istaknuo austrijski stručnjak za gospodarsku politiku i istraživanja na Sveučilištu Johannes Kepler u Linzu, prof. Fridrich Schneider, može se očekivati da će rad na crno zabilježiti ove godine u odnosu na lani „plus od gotovo osam posto odnosno državu stajati oko 25 milijardi eura“, što je porast za čak 1,8 milijardi eura

Schneider ističe kako zbog gubitka radnog mjesta ili prinudnog rada na skraćeno vrijeme zbog koronakrize mnogi Austrijanci u novčaniku imaju „manjak novca, a u svakodnevici višak slobodnog vremena“. I upravo to pojačano koriste da kroz rad na crno da vrate zbog koronakrize izgubljeni dio svojih prihoda, tvrdi austrijski stručnjak.

Kako je pokazalo ispitivanje javnog mnijenja koje je proveo austrijski institut „Market“ iz Linza, „konkretan porast rada na crno očekuje 44 posto Austrijanaca“.

Anketa je također pokazala da je najviše „crnih ovčica“ u građevinarstvu te u skupini malih obrtnika koji vrše popravke u domaćinstvima i slično te u uslužnim djelatnostima kao što je masaža, friziranje itd., ali i u turizmu.
Ono što je koronakriza promijenila kod Austrijanaca jest njihov stav prema radu na crno za koji odjednom  imaju „vrlo veliko razumijevanje“. Kao opravdanje navodi se kako si mnogi od njih ne bi mogli priuštiti kuće i stanove u kojima žive „da ne fušaju“.

„U Gornjoj Austriji ne bi vjerojatno postojala svaka druga obiteljska kuća“, napominje prof. Schneider koji živi u toj austrijskoj pokrajini.

Statistike, ali i ankete pokazuju da se novac stečen „radom na crno“ odmah vraća državi kroz potrošnju, što je, kako tvrde analitičari, dodatan pokretač gospodarstva.

„Iako političari to ne žele čuti, rad na crno povećava društveni standard“, tvrdi prof. Schneider.

Kako bi država što je moguće bolje držala pod kontrolom obrtnike i sve ostale koji imaju najveću mogućnost „zaraditi  na crno“, austrijska vlada planira uvesti „obrtnički bonus“ kako bi barem malo zakočila odljev iz državne blagajne. Bonus bi dobio svaki obrtnik koji službenoj nadležnoj vlasti predoči račun o izvršenom radu ili usluzi.

Prof. Schneider smatra da bi izuzetno važno bilo i „generalno smanjenje državnog poreza“.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije