Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritike iz unije

Hrvatska ostaje bez 10 milijarda kuna državnih potpora?

'02.06.2009., Pula - Radnici brodogradilista Uljanik.  Photo: Dusko Marusic/Vecernji list'
'Dusko Marusic/Vecernji list'
04.12.2011.
u 09:00

U pristupnom ugovoru stoji da se sve državne potpore od 2006. moraju vratiti ne bude li provedena privatizacija.

Trakavica s preustrojem brodogradilišta, pogotovu nakon najave da bi se investitor Danko Končar mogao povući iz igre, morat će što prije biti prekinuta, ne želi li Hrvatska riskirati plaćanje 10 milijarda kuna, što bi značilo i siguran stečaj brodogradilišta.

Pregovori za članstvo u EU završeni su 30. lipnja, da bi posao za hrvatsku stranu nakon toga stao. Tako bi se, ukratko, mogla sažeti upozorenja i kritike Hrvatskoj koje dolaze iz EU, a koje prenose visoki diplomatski izvori iz Unije. Datum ulaska nije u opasnosti, no prijeti ogromna financijska šteta.

Nema izbora

Ne treba zaboraviti, Hrvatska je pod monitoringom, koji se posebno odnosi na 8. poglavlje, Tržišno natjecanje, s naglaskom na privatizaciju škverova i sektor čelika, što je jasno navedeno u pristupnom ugovoru koji Hrvatska potpisuje 9. prosinca.

– Nije normalno ponašanje da se tako oteže s potpisivanjem, finalizacijom ugovora ako se želi da brodogradilišta rade – upozorava naš izvor te dodaje kako je i sam bio iznenađen nakon posjeta riječkom škveru 3. maj.

– Čini se da u nekim brodogradilištima ne shvaćaju da su ponude na stolu i da nema drugih. Izbor je između njih i stečaja! – ističe.

Hrvatska će do 15. siječnja morati Europskoj komisiji poslati podatke prema kojima će Bruxelles u ožujku sastaviti izvješće o monitoringu.

– Hrvatska je i te kako svjesna posljedica ne budu li ugovori potpisani: u pristupnom ugovoru jasno stoji da, ne bude li pitanje riješeno, provedena privatizacija i restrukturiranje, svu državnu potporu od 2006. moraju vratiti – kaže naš sugovornik.

Ta potpora je, procjenjuje se, negdje oko 10 milijardi kuna.

Povjerenik za tržišno natjecanje Joaquín Almunia na to je upozorio Ministarstvo gospodarstva, no, odgovor, doznajemo, nije dobio. Ako se natječaji i ponove, kažu, to ostavlja prazninu od godinu dana, a rok za sređivanje stanja u brodogradnji je ulazak u Uniju, dakle sredina 2013.

No nisu samo škverovi na listi upozorenja: slično je i sa Željezarom Sisak, nakon povlačenja američkih vlasnika. Ne vrati li više od 19 milijuna kuna u državni proračun, a to pokriva razdoblje od 1. 3. 2002. do 28. 2. 2008., Hrvatska će morati vratiti sve poticaje isplaćene od 2006., i to s kamatama. I Izvještaj o provedenome Bruxelles također očekuje već za mjesec dana.

Novu vladu čeka još posla: prvi put spominje se da postoje problemi te da su i poglavlja Sigurnost hrane te Okoliš pod pojačanim motrenjem.

Bez investicija

– Hrvatska nema administrativne kapacitete za provedbu europskih direktiva – upozoravaju.

Europa s negodovanjem analizira i tzv. Zakon o ništetnosti jer je, smatra, naštetio napretku odnosa u regiji, ali i sukob Ine i MOL-a.

– Zašto se ne razgovara? – pitaju se. Korupcija i dalje ostaje otvoreno pitanje iako, kažu, "glavni državni odvjetnik je jako aktivan". No, nedostaju presude, kao i "čišćenje" od korupcije na nižim razinama, pogotovu lokalnima, što sprečava investicije. Smatra se i da se stalo s povratkom izbjeglica.

Komentara 38

Avatar florenz
florenz
09:40 04.12.2011.

I ovu pristupnu \"caku\" HDZ i Kosorka držali su u ladici kao i činjenicu da ćemo plaćati \"članarinu\" EU koja će svake godine rasti zavisno od BDP-a koji MORA rasti da bi se imalo od čega plaćati i članarina, obzirom na dugovanja Hrvatske koja treba servisirati (najmanje plaćanje kamata) a glavnica ? Toliko o transparentnosti pregovora i obveza - koje su prešućivane. Građanima se \"pred nosom mahalo\" samo sredstvima koja ćemo dobijati. Pribrojimo li ovim činjenicama da teritorij RH i njenog mora movisi o arbitraži, te da teritorijalne pretenzije imaju svi naši susjedi i \"komšije\" osim Mađarske - imamo \"cijenu\" ulaska u EU - koja je prešućena. Zašto su nas \"vukli za nos\" i \"žedne vodali preko vode?

OB
-obrisani-
09:46 04.12.2011.

A referendum o ulasku ? Da li je to zabranjeno ili se neće tolerirati negativan rezultat ??

OB
-obrisani-
11:11 04.12.2011.

iz EU-e jos ne shvacaju da Narod vise NIKOME nevjeruje pa cak ni Njima iz EU-e::.......... jer Narod je shvatio da svako svoje INTERESE stavlja na prvo mjesto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije