Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

Hrvatska i SAD tragat će za poginulim američkim pilotima

Memorandum o suradnji Hrvatske i SAD o nestalima u 2. Svjetskom ratu
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
14.11.2018.
u 06:15

Ministar tomo medved potpisao je s predstavnikom američkog Ministarstva obrane Kellyjem McKeagueom memorandum o suradnji na traganju za nestalim vojnicima

U Ministarstvu branitelja jučer je potpisan memorandum na temelju kojega će se u Hrvatskoj tragati za američkim vojnicima nestalima tijekom Drugog svjetskog rata. Memorandum su potpisali ministar Tomo Medved i direktor agencije američkog Ministarstva obrane za traganje za nestalim i poginulim vojnicima Kelly McKeague, uz poruku da se njime formalizira i potvrđuje izvrsna suradnja između dvaju ministarstava i proširuje okvir za suradnju.

Razgovori o tom memorandumu počeli su još u veljači na inicijativu američke strane, koja raspolaže podacima o 61 lokaciji na kojima je tijekom 2. svjetskog rata smrtno stradao 161 pripadnik njihova ratnog zrakoplovstva. Hrvatska je sa SAD-om već surađivala u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 17. prosinca 1944. nakon povratka s borbenog zadatka srušio u neposrednoj blizini otoka Visa, a novi će memorandum, po riječima ministra Medveda, biti osnova za daljnja istraživanja, ali i za uzajamni prijenos znanja i iskustava kada je riječ o traganju za nestalima.

Memorandum o suradnji Hrvatske i SAD o nestalima u 2. Svjetskom ratu
1/6

Pritom je istaknuo da Hrvatska neumorno i sustavno traži i nestale iz Domovinskog rata, a McKeague je dodao da je predano traganje za onima koji su u borbi podnijeli najveću žrtvu vrijednost koju dijele SAD i Hrvatska. Odgovori koje možemo dati njihovim obiteljima iznimno su važan i human cilj – poručio je McKeague. 

>> Pogledajte što je rekao ministar Medved nakon sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga

 

Komentara 3

JO
JohnJ
06:50 14.11.2018.

To je iz doba kad su se saveznici, Amerikanci i partizani, skupa borili kontra nacista-fasista-ustasa. Partizani dali Amerikancima bazu na Visu odkakle su skupa izvodili akcije kontra te fasisticke bagre

DI
Direkt
10:20 14.11.2018.

Ono što nisu spasili četnici i partizani spasili su ih od života ustaše, nacističke sluge kao neprijateljske vojnike. I sad će ih sledbenici Bujanac,Sedlar, Skejo, Glasnović tražiti. Haso će biti zadužen za Bosnu.

DU
Deleted user
06:57 14.11.2018.

ministar od ugroza sa tragacima tipa ante modric major i pecek brigadirka neka krenu prvi i za njima ce krenuti silna vojska sa hrvatskim pukom ...ali neka ne idu u bih da ne zavrse kao smrznuti partizani koje su nasli u proljece sa puskama u rukama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije