Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISIVANJE MEMORANDUMA

Amerikanci tragaju za 200 svojih vojnika nestalih u Hrvatskoj u dva svjetska rata

Tomo Medved
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
13.11.2018.
u 07:00

Više od 87 tisuća američkih vojnika iz dva svjetska rata još se uvijek vodi kao nestalo i traži diljem svijeta, od čega 29 tisuća u Europi

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i direktor agencije američkog ministarstva obrane za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima (DPAA) Kelly McKeague potpisat će danas u Zagrebu Memorandum o suglasnosti u provođenju postupaka istraživanja, pronalaženja i prijenosa posmrtnih ostataka osoblja SAD-a nestalog na području Republike Hrvatske tijekom Drugoga svjetskog rata.

Memorandumom o suglasnosti, objasnio nam je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, utvrđuju se međusobni odnosi sudionika i načini suradnje u istraživanju, traženju i prijenosu posmrtnih ostataka osoblja SAD-a za koje se vjeruje da su nestali na državnom području RH tijekom Drugog svjetskog rata o trošku SAD-a.

– Memorandum je nastavak reguliranja odnosa naših dviju zemalja na području traganja za nestalima. Već smo prošle godine na otoku Visu tragali za nestalim američkim pilotima – podsjetio je ministar Tomo Medved dodavši kako smo ovakve memorandume lani potpisali s Bosnom i Hercegovinom, a nakon 27 godina i Crnom Gorom.

Više od 87 tisuća američkih vojnika iz dva svjetska rata još se uvijek vodi kao nestalo i traži diljem svijeta, od čega 29 tisuća u Europi, a 200-tinjak na teritoriju Republike Hrvatske. U srpnju 2017. godine Hrvatska je tako SAD-u već pružala pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa. Tada su uz olupinu, koja je slučajno otkrivena još 2009. godine 1,2 milje južno od otoka Visa, pronađeni ostaci kostiju.

– Ovo je prva u nizu sličnih akcija kojima želimo pronaći i vratiti što više od 203 nestala američka vojnika. Oni su izvršili svoju misiju, sada je na nama da izvršimo svoju i da pokažemo kako nisu zaboravljeni – rekla je tada sad već bivša veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, objašnjavaju, razvija hrvatski model traženja nestalih osoba u koji su ugrađena pozitivna iskustva međunarodnih organizacija koje se bave ili su se susrele s ovom problematikom.

Komentara 26

DU
Deleted user
07:18 13.11.2018.

Je li tragaju i za onima sto su zadar bombstdiranjem sravnili sa zemljom...

DU
Deleted user
12:16 13.11.2018.

treba pitati hasanbegovic zlatana,bujanca i kolindu i ostale koji svakodnevno velicaju ustastvo i fasizam

Avatar sindarela
sindarela
07:28 13.11.2018.

Mili Bože nikad kraja ratovima u Rrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije