Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branimir Glavaš

'HDSSB je, priznajem, bio obolio od korupcije i teško bolovao od nepotizma'

Branimir Glavaš
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
05.09.2017.
u 13:41

Kroz svo to vrijeme, dok nisam boravio u Hrvatskoj, jako sam dobro bio upoznat s tim, da za sve ono što nije valjalo, za sve je upirano prstom prema meni u BiH, u stilu "mi to ne bismo, to je Glavaš naredio", kazao je Glavaš.

Novog čelnika HDSSB će birati 8. listopada, a svoju kandidaturu najavio je, po prvi puta, i Branimir Glavaš, koji je tu stranku i osnovao. Osim što je odredilo datum izbornog sabora, Predsjedništvo stranke u ponedjeljak je navečer raspustilo i sve ogranke HDSSB-a u svih pet slavonskih županija. Učinjeno je to, pojašnjeno je, kako bi se do 30. rujna revidiralo članstvo jer se bez toga, statutarno i zakonski, ne bi mogao održati ni Sabor. Usto, iz stranke su izbačeni bivši gradonačelnik Đakova i nekadašnji saborski zastupnik Zoran Vinković, Darijan Rudan, Davor Boras i Velimir Golub.

- Nakon svih bura i oluja, HDSSB je spreman za novi početak, otvara novu stranicu svoje povijesti, rasterećen svih onih bolesti kojima je bio opterećen. Priznajem da je u HDSSB-u u posljednjih desetak godina bilo mnogo problema, godinama se guralo pod tepih ono što ne priliči ozbiljnoj političkoj opciji. U HDSSB-u su postojali premreženi interesni lobiji vođeni osobnim ambicijama pojedinaca koji su zauzimali određen pozicije u stranci i zloupotrebljavali ih za svoje osobne interese. U HDSSB-u je, priznajem, postojala korupcija, bio je obolio od korupcije u proteklih sedma, osam godina, a to je biračko tijelo prepoznalo i kaznilo. HDSSB je teško bolovao od nepotizma. Nisu rijetki pojedinci koji su se dobrano okoristili pozicijama u HDSSB-u, osobno i obiteljski. Toga više neće biti – poručio je Glavaš. Oni koji su bili na vlasti u posljednja dva izborna ciklusa, dodao je, "snose odgovornost i za posljedice i za sve ono što je loše i po čemu je HDSSB postao i prepoznatljiv i omražen među biračima".

- Kroz svo to vrijeme, dok nisam boravio u Hrvatskoj, jako sam dobro bio upoznat s tim, da za sve ono što nije valjalo, za sve je upirano prstom prema meni u BiH, u stilu "mi to ne bismo, to je Glavaš naredio". Ja sam to znao, ali bio sam nemoćan i na to nisam mogao utjecati. Svi su se skrivali iza imena i prezimena Branimira Glavaša i upirali prstom u mene i stvarao se animozitet i prema meni osobno i prema HDSSB-u – rekao je. Ne može dopustiti, nastavio je, da regionalna ideja HDSSB-a nestane.

- Ispričavam se biračima i građanima koji su imali povjerenja u HDSSB od 2005. sve do 2009., kada sam napustio Hrvatsku i kada su strankom upravljali neki drugi ljudi, i izvršnu vlast obnašali na neprimjeren način. Nije tajna da oni koji su u ime HDSSB-a obnašali vlast u protekla dva mandata da im je glavna karakteristika bila neprimjerena doza bahatosti, nisu bili dorasli pozicijama. Pad HDSSB-a nije krenuo kada sam izašao iz zatvora (početak 2015., nap.a.), već 2013., kada sam daleko bio u zatvoru. Međutim, to je sve iza nas. Svi oni koji su u tome sudjelovali, eliminirani su iz HDSSB-a i neće se moći vratiti – istaknuo je Glavaš.

Isključenjem četvorice članova u ponedjeljak, Sud časti je, dodao je, "završio svoj posao".

- Neki od njih isključenih su klasični primjer nepotizma u proteklih osam godina. Darijan Rudan i Velimir Golub su pozapošljavali cijelu svoju rodbinu, od tate, mame, brata, sestre, bratića, svega živog što su imali na spisku ili na Zavodu za zapošljavanje. To je rak rana jedne pol stranke i mentalnog sklopa političara – prozvao je i ustvrdio Glavaš.

Za nekadašnjeg bliskog suradnika Zorana Vinkovića je naveo kako je "sudjelovao u puču, pa se povukao, pa se prikrio, a za zadnje izbore igrao duplu igru".

- Svi oni koji su igrali s figom u džepu, samo radi osobnih interesa, neće biti u HDSSB-u. HDSSB je potreban Slavoniji i Baranji i dat ću sve od sebe da se vrati na pozicije od prije deset godina i duboko sam uvjeren da će u tome uspjeti. Vodit će ga se čvrstom rukom, s jednog mjesta. Uvedeno je sinoćnjom odlukom izvanredno stanje i možete ga slobodno poistovjetiti sa situacijom u Agrokoru – izjavio je.

Na upit zašto on, kao osnivač, preuzima u HDSSB-u ulogu koju Ante Ramljak u Agrokoru, umjesto da dovede nekoga izvan stranke, odgovorio je da je to stoga što mu "oni koji su ostali vjeruju".

- Ne mogu dozvoliti da HDSSB nestane. Znao sam što se događa, dobar dio, ali iz pozicije u kojoj sam bio, nisam mogao lomiti preko koljena, nego sam molio Boga da barem izdrži i opstane stranka dok izađem van. Sve te bolesti u HDSSB-u sam uočavao, a o nekima sam bio informiran. Nikada nisam prešutio, nego sam im dao do znanja da znam što rade. Primjerice, 2009. kad smo osvojili Grad i Županiju, prvi potez oba čelnika je bio kupiti Passat od 300 konja. Pitao sam jesu normalni. Ili, od 2011. do veljače 2015. HDSSB je potrošio više od 20 milijuna kuna preko računovodstva. To je značajan iznos koji je omogućio život na visokoj nozi cijeloj stranci. Ponašali su se kao pijani milijarderi. Tada nisam htio ništa raščišćavati jer su me savjetovali financijski stručnjaci. Onaj tko dolazi u HDSSB i kaže "zaposlite mi sina, ući ću", takav HDSSB-u ne treba, a takvih je bilo najviše. Prije mog odlaska u BiH, zvao sam tada dožupana Dinka Burića i rekao "donesi mi evidenciju što ste pozapošljavali od 2006. do 2009., i uz svako ime napiši tko je za koga intervenirao". Donio mi je spisak od preko 320 osoba, a uz preko 300 osoba je bilo "Burić, Burić, Burić...". Iz Bosne sam naredio da se s time prekine i da se sa svima koji su primljeni na određeno vrijeme, a ne trebaju, raskinu ugovori. Jesam mogao više učiniti? Nisam - kazao je.

- Neću komentirati Glavaša, a osim toga, u bolnici sam - kratko nam je samo rekao Dinko Burić.

Komentara 19

Avatar Becarina
Becarina
17:16 05.09.2017.

"HDSSB je "obolio od korupcije i teško bolovao od nepotizma' izvali glavni krivac i osta živ!!?? Kao Hrvat nikad vise lijepe rijeci o Glavasu, nek ga zatvaraju , rade s njim sto hoce. Istina, treba ga istraziti radi ratnog profiterstva umjesto mu podmetati.

Avatar indigo25
indigo25
14:56 05.09.2017.

da to je česta bolest u hrvatskoj politici. pogotov se često javlja u strankama koje su na vlasti.

MA
mantheman
15:39 05.09.2017.

sve je rekao s priznanjem da je sve znao i točka. U zatvor natrag sa kriminalcem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije