Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki obrat

Glavaš se vratio, i službeno preuzima HDSSB

Branimir Glavaš
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
08.07.2017.
u 12:08

Na Glavnom odboru stranke za v.d. predsjednika stranke izabran je Glavaš, ali je i raskinuta koalicija u Gradskom vijeću Osijeka

Iako je prije samo desetak dana rekao kako je HDSSB za njega već mjesecima prošlost, Branimir Glavaš u petak je kasno navečer postao – v.d. predsjednika te stranke, i to prvi put otkako je 2005. i osnovana. Dragan Vulin i Karlo Šatvar nedavno su podnijeli ostavke na čelna mjesta HDSSB-a, pa čak i vratili članske iskaznice. Sastao se u petak, stoga, Glavni odbor stranke na kojem je jednoglasno izabran Glavaš, ali je i raskinuta koalicija u Gradskom vijeću Osijeka.

- Ja sam osnovao HDSSB, bio sam zato izvrgnut i politički montiranom sudskom procesu, proveo sam godine u zatvoru. Platio sam skupu cijenu da bih dopustio da ga skupina političkih avanturista, koji nemaju nikakve ideologije, preko noći rasture. HDSSB je moje dijete i dat ću sve od sebe da se stranka ponovno konsolidira – poručio je Glavaš. Gašenje HDSSB-a kao regionalne opcije, odlučeno je u petak, "ne dolazi u obzir".

- Trebala je to za mene biti završena priča 15. siječnja, kada je bio izborni sabor stranke, uz sve dobre želje novom vodstvu da nastave voditi HDSSB i da on uspije u svom političkom životu. To nije govorilo da želim loše HDSSB-u, nego sam jednom nogom na izlasku iz politike. Napunio sam 60 godina i čeka me ponovljeno suđenje, kojemu ću morati posvetiti više energije kako bih ga uspješno okončao – pokušao je on pojasniti nagli obrat.

Nije ga bilo, dodao je, šest mjeseci u stranci, niti je sudjelovao na sastancima.

- Doduše, tih sastanaka nije ni bilo, stranka praktički nije i radila, o čemu sam obaviješten u petak – kazao je.

Stranačka tijela nisu tako, tvrdi, ni amenovala ulaske u koalicije u Gradu Osijeku te Osječko-baranjskoj skupštini. Nije nikakve informacije imao, izjavio je i Josip Salapić, ni Glavni odbor stranke. Upravo zato, obrazložili su, izglasan je u petak raskid koalicije koju je u Gradskom Vijeću potpisao Dragan Vulin, a koja podupire gradonačelnika Ivana Vrkića.

- Vijećnici su dužni vratiti stranci mandate, kako na razini Vijeća, tako i Skupštine te drugih općina gdje su dobili mandate u HDSSB-u pa onda napustili stranku – poručio je Salapić, čelnik Glavnog odbora stranke.

Ne postoji u stranačkoj arhivi "niti jedan jedini dokument", rekao je pak Glavaš, o sklapanju tih koalicija, što je protustatutarno. Sve su to, ustvrdio je, "Vulinove samostalne odluke".

- Moja odluka nije usmjerena protiv gradonačelnika Ivana Vrkića, koji ima puni legitimitet voditi grad, nego je nedopustivo da HDSSB u Županiji koalira s HDZ-om, a istodobno u Gradu sa SDP-om i, konkretno, Biljanom Borzan – istaknuo je Glavaš.

Draganu Vulinu, Karlu Šatvaru i Mati Paliću poručio je "neka izvole vratiti mandate stranci".

- To nisu njihovi, nego stranački mandati, kampanja je financirana stranačkim novcem, 300.000 kuna je potrošeno pa je nedopustivo da njih trojica ukradu mandate. Ako ih ne vrate, nazvat ću to lopovlukom vlastite stranke. To je smišljeno, perfidno, Vulin je dao ostavku tri dana nakon što se dočepao mjsta predsjednika Skupštine, a Šatvar si osigurao poziciju potpredsjednika Vijeća. Ukrali su mandat stranci i isti čas otrčali u konkatedralu, kleknuli i glume vjernike. To dovoljno govori o njihovu moralu i karakteru. Pali su na moralnom ispitu. Koristit ćemo sve pravne i institucionalne načine da se ti mandati vrate – istaknuo je novi čelnik stranke.

Na upit kako ih planiraju "prisiliti" na to s obzirom da, zakonski, ostaju vijećnici i nakon izlaska iz stranke.

- Pravno, postoje fini i grubi način. Izanalizirat ću sva financijska izvješća. Letiično, kampanja je koštala gotovo 332.000 kuna. Utvrdim li da je trošeno više novca nego u izviješću, zatražit ću uvid od nadležnih institucija pa ćemo vdijeti kako će ta priča završiti – poručio je Glavaš.

- Pupovcu je bilo jasno, kada je davao suglasnost, da je dio vladajuće većine u Saboru i HDSSB. S njim ne razovaram, ne pozdravljamo se na hodniku, ali sam duboko uvjeren da će mi se, nakon moje pravomoćne presude, ispričati za riječi izgovorene kada sam izašo iz zatvora prije dvije i pol godine – poručio je.

Novinari su ga zapitali i nije li bio lopovluk kada je Josip Salapić prešao iz HDS-a u HDSSB i donio toj stranci novu ruku u Saboru.

- To nisu iste razine, to možete komparirati s Karamarkom ili Jadramkom Kosor – iskomentirao je Glavaš.

Inače, gradski vijećnici su Šatvar, Palić i Filip Glavaš. Posljednji, naravno, ostaje u HDSSB-u, a ova dvojica su najavili kako će biti nezavisni. I bez Filipa Glavaša, Ivan Vrkić ima vladajuću većinu, ali samo s jednom rukom više.

Što se tiče županijske Skupštine i podrške HDZ-ovu županu Ivanu Anušiću, "Glavnom odboru tu ništa nije sporno jer je kompatibilna s koalicijom na državnoj razini".

- No, te će se stvari rješavati narednih dana u dogovoru i koordinaciji kako s lokalnim HDZ-om i Anušićem, tako i s HDZ-om na državnoj razini. Imamo jednog zastpnika u Saboru, a taj je glas jako bitan, HDSSB inzistira na tome da se budućnost suradnje na županijskoj razini nužno veže uz suradnju na nacionalnom nivou. Ne može se dogoditi da HDSSB pomaže na HDZ-u i parlamentarnoj većini, a da na lokalnoj razini daje legitimitet ljudima koji su nam ukrali mandate – kazao je.

Na upit hoće li, stoga, tražiti od lokalnog HDZ-a da se Vulina razriješi s mjesta predsjednika Skupštine, Glavaš je dodao kako je to prerano.

Pred njima su, stava je, tri godine do parlamentarnih i četiri do lokalnih izbora, a "to je dovoljno da se stranka konsolidira". Hoće li se kandidirati za predsjednika na idućim stranačkim izborima?

- To nisam siguran, učinit ću sve da se toga prihvati netko mlađi. Osobno bih bio jako sretan da ta osoba bude Krešimir Bubalo. I da se za četiri godine kandidira za gradonačelnika i župana – otkrio je.

 

Komentara 26

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
13:44 08.07.2017.

Salapić traži da se vrate mandati stranci? Jesi li ti vratio HDZ-u kada si napustio stranku? Ne, postao si kao nezavisan, 5 minuta, dok nisi Glavašu sjeo u krilo.

DU
Deleted user
12:32 08.07.2017.

Zmija ispuzala?

PU
Pukovnik
13:01 08.07.2017.

Vratio se cetvrti jahac apokalipse!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije