Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEVOZ

Gorivo pojeftinilo, no autobusni prijevoznici ne reagiraju

19.01.2009.
u 17:23

Od 1. rujna, u vrijeme najskupljeg goriva, kada je dosezalo cijenu od gotovo deset kuna po litri, zagorski autobusni prijevoznici povisili su i cijenu đačkih mjesečnih karata. Hoće li sada, kada je cijena goriva pala više od 30 posto, pojeftiniti i pokazi”, pitali su roditelji učenika koji dobivaju samo 25 posto subvencije Županije pa su prisiljeni izdvajati i 600-700 kuna na mjesec za prijevoz.

Tarifni pravilnik
Pitanje smo poslali i Saši Šolmanu, voditelju putničkog prijevoza Presečki grupe, koji za pokaze za otprilike 1700 učenika što iz županijskog ili gradskih i općinskih proračuna što iz džepova roditelja ubire nešto manje od milijun kuna na mjesec.

“Mi 1. rujna nismo ni povisivali cijene, samo smo mijenjali svoj tarifni pravilnik te smo na cijenu za 20 dana, odnosno 40 pojedinačnih vožnji, smanjili mjesečni popust s 45 na 30 posto, i zbog toga je došlo do korekcije cijena. Kako zbog cijene goriva nismo povećali cijene karata, tako ih sada nećemo ni smanjivati”, rekao je Šolman. U Županiji su rekli da oni ne mogu utjecati na cijene linijskog prijevoza, no očekuju smanjenje cijena, posebno zbog toga što je smanjena cijena goriva do 30 posto.

Tko koliko izdvaja
Napominju i to da je Ministarstvo radi smanjenja troškova donijelo odluku kojom se potiče korištenje prijevoza vlakom. Ako na istoj relaciji postoji mogućnost prijevoza vlakom i autobusom, Ministarstvo će podmiriti trošak prijevoza vlakom.

Uz županijskih 25 posto, prijevoz učenika trećih i četvrtih razreda Krapina, Hum na Sutli, Radoboj i Kraljevec na Sutli sufinanciraju s 75 posto, Oroslavje, Đurmanec, Lobor, Jesenje i Novi Golubovec s 50 posto, Marija Bistrica s 35, Klanjec s 30 posto, Donja Stubica, Gornja Stubica, Veliko Trgovišće, Krapinske Toplice, Konjščina, Mače, Petrovski i Sveti Križ Začretje s 25, Bedekovčina s 20 posto, Stubičke Toplice s 50 posto autobus, a s 75 posto vlak, a Zagorska Sela, kao područje posebne državne skrbi, imaju besplatan prijevoz.

Zabok, Pregrada i Zlatar te Budinščina, Desinić, Hrašćina, Kumrovec, Mihovljan, Tuhelj i Zlatar Bistrica za sufinanciranje ne izdvajaju ništa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije