Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Francuska za ubrzanje procesa približavanja RH EU

10.04.2008.
u 15:05

Francuska je odlučna da tijekom svog predsjedanja ubrza proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji, izjavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru Jean-Pierre Jouyet, francuski ministar za europske poslove nakon razgovora s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju s EU Vesnom Pusić.

"Jedinstveno je stajalište da predsjedanje Francuske Europskom unijom bude odlučujuća faza u procesu pristupa Hrvatske Uniji", kazao je Jouyet.

"Hrvatska je europska zemlja po svojoj kulturi i povijesti, ali mora to postati na upravnom i političkom planu", dodao je. Prema njegovim riječima, još bi se pod predsjedanjem Slovenije trebala otvoriti neka poglavlja, a kako je rekao, "Francuska namjerava otvoriti sva preostala poglavlja".

On smatra da Hrvatska za završavanje pregovora ima dva važna aduta - politički konsenzus o pristupanju Hrvatske Uniji i rješavanje bilateralnih problema zahvaljujući, između ostalog, "hrabrosti predsjednice Nacionalnog odbora".

Pusić je izrazila zadovoljstvo što će jedna od glavnih zadaća francuskog predsjedanja Unijom biti ubrzanje procesa približavanja RH Uniji. Istaknula je da se Francuska zauzima za individualni pristup svake pojedine zemlje Uniji i također smatra da sa strane Europske komisije ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija.

Dvije strane su se na kraju složile da bi svakako trebalo "pojačati suradnju između francuske Nacionalne skupštine i Hrvatskog sabora", s obzirom da parlamenti imaju jednu od odlučujućih uloga u zadaćama koje si je postavila Hrvatska. Pusić je kao datum završetka pregovora Hrvatske o pristupu EU navela 2009. godinu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije