Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavila privatna američka tvrtka

FOTO Satelitske snimke otkrile novo raspoređivanje ruskih snaga u blizini Ukrajine

Satelitske snimke ruskih snaga blizu Ukrajine
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
1/8
11.02.2022.
u 10:31

Rusija nije otkrila koliko je vojnika rasporedila i kaže da ima pravo premještati snage na svom teritoriju kako želi te ustrajava na tome da one ne predstavljaju vanjsku prijetnju.

Komercijalne satelitske snimke koje je objavila privatna američka tvrtka pokazuju rapoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što upozorava na to da Moskva nastavlja gomilati snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Rusija održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici kao i pomorske vježbe u Crnom moru, dio vojnih aktivnosti koje su razbuktale strahove o prijetećoj invaziji. Rusija poriče da planira napad.

Tvrtka Maxar Technologies sa sjedištem u SAD-u, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimke od srijede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te snimke.

Maxar kaže da je na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, identificirao veliko novo raspoređivanje vojnika i opreme na aerodromu Oktjabarskoje sjeverno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila. Novi vojnici i oprema došli su i nedaleko od Novoozernoga na Krimu, a novo raspoređivanje vidi se i kod grada Slavne na sjeverozapadnoj obali poluotoka.

U Bjelorusiji, gdje se održavaju velike vojne vježbe, Maxar kaže da je identificirao novo raspoređivanje vojnika, vojnih vozila i helikoptera na Zjabrovki, aerodromu nedaleko od Gomela, manje od 25 km od granice s Ukrajinom.

U priopćenju poslanom elektronskom poštom kasno u četvrtak navodi se da je veliki broj vojnika nedavno došao na poligon za obuku Kursk u zapadnoj Rusiji, otprilike 110 km istočno od ukrajinske granice.

Rusija nije otkrila koliko je vojnika rasporedila i kaže da ima pravo premještati snage na svom teritoriju kako želi te ustrajava na tome da one ne predstavljaju vanjsku prijetnju.

Ključne riječi

Komentara 6

OM
omer
15:13 11.02.2022.

Rusi nisu nikoga napali ni porobili, a zašto ne bi smjeli vršiti vojne vježbe na svom prostoru i pripremati se za obranu od imperijalista i najvećih svjetskih zločinaca u povijesti čovječanstva amerikanaca.

Avatar AlPoS
AlPoS
11:02 11.02.2022.

Na žalost rat ne donosi ništa dobro, ljudi ginu. Rusija je ovdje ipak u pravu, NATO na čelu sa Amerikancima donosi demokraciju svijetu u vidu Libije, Iraka, Sirije, u Ukrajini je 2014 protjeran ipak legalno izabran predsjednik i NATO ih je podržao. Po tome su Trumpove pristaše s upadom u Kongres također u pravu, ali naravno to se tako ne gleda. U svakome slučaju rat nije dobar, teško će ispaštati Ukrajinci, ali Rusi su ovaj put potpuno u pravu

Avatar Fiume
Fiume
10:44 11.02.2022.

U blizini Ukrajine???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije