Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavili predsjednik i premijerka

Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u. Oglasila se i Turska. Evo što traži

"Cold Response 2022" NATO exercises in Evenes
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.05.2022.
u 15:36

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u priopćenju upozorio Finsku da će takvi planovi "negativno utjecati na rusko-finske odnose".

Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je u nedjelju da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu, javlja BBC. Govoreći zajedno s finskim predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je kako se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u u sljedećih nekoliko dana.

Ona je izjavila da su oboje bili u bliskom kontaktu sa zemljama članicama NATO-a i da im sam NATO zahvaljuje na dosadašnjoj potpori. "U Finskoj je još pred nama parlamentarni proces, ali vjerujem da će parlament odlučno i odgovorno raspravljati o ovoj povijesnoj odluci", rekla je premijerka.

VIDEO Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

"Ovo je povijesni dan. Počinje nova era", kazao je finski predsjednik. 

"Kada pogledamo Rusiju, vidimo sasvim drugačiju Rusiju od one koju smo vidjeli prije samo nekoliko mjeseci. Sve se promijenilo kada je Rusija napala Ukrajinu i osobno mislim da ne možemo više vjerovati da ćemo imati mira pokraj Rusije. Zato donosimo odluku o ulasku u NATO. To je čin mira. Imali smo ratove s Rusijom i ne želimo takvu budućnost ni za sebe ni za svoju djecu", kazala je finska premijerka Sanna Marin.

Niinistö je izjavio da je spreman sastati se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom zbog zabrinutosti za članstvo u NATO-u, javljaju turski državni mediji.

"Danas su predsjednik i vladin odbor za vanjske poslove zajedno odlučili da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u", rekao je Niinisto novinarima u predsjedničkoj palači u Helsinkiju.

On je u subotu u telefonskom razgovoru obavijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina da se Finska planira pridružiti NATO-u. Putin je kazao da se time pogoršali rusko-finski odnosi.

"Ja i Finska nismo poznati po tome da se skrivamo i potiho nestanemo iza ugla. Bolje je reći izravno ono o čemu se već govorilo i zabrinutoj strani. To sam želio napraviti", kazao je Niinisto, referirajući se na razgovor s Putinom.

Foto: POOL/REUTERS

Zamjenik šefa NATO-a "uvjeren" da će se naći konsenzus oko Švedske i Finske

NATO je uvjeren da može prevladati prigovore Turske i brzo primiti Finsku i Švedsku, rekao je u nedjelju zamjenik glavnog tajnika NATO-a, dok se savez priprema za povijesno proširenje nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ministri vanjskih poslova 30 država članica NATO-a ovog vikenda održavaju dvodnevne razgovore u Berlinu koji su usredotočeni na kandidature dviju skandinavskih zemalja za članstvo.

Međutim, u subotu se turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu neočekivano usprotivio njihovom članstvu u NATO-u, poručivši da je "neprihvatljivo i nečuveno" da nove članice NATO-a daju podršku zabranjenoj kurdskoj militantnoj skupini PKK.

Ne zna se je li postignut napredak po tom pitanju nakon razgovora Cavusoglua s nekoliko ministara vanjskih poslova država članica NATO-a te sa šefovima finske i švedske diplomacije navečer u subotu. Dok su razgovori nastavljeni u nedjelju, zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana rekao je kako je uvjeren da se može odgovoriti na zabrinutost Ankare.

"Turska je važan saveznik i izrazila je zabrinutost koju rješavaju prijatelji i saveznici", rekao je Geoana novinarima.

"Uvjeren sam da ćemo, ako ove zemlje odluče tražiti članstvo u NATO-u, moći im poželjeti dobrodošlicu i pronaći sve uvjete za postizanje konsenzusa", dodao je. Mnogi saveznici na sastanku u Berlinu podržali su Finsku i Švedsku, naglašavajući potrebu za brzom ratifikacijom njihovih kandidatura za članstvo, što obično traje do godinu dana.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je u priopćenju upozorio Finsku da će takvi planovi "negativno utjecati na rusko-finske odnose". Ured finskog predsjednika Saulija Niinista priopćio je da je Putinu u telefonskoj raspravi rekao koliko se oštro promijenilo sigurnosno okruženje Finske nakon invazije Moskve na Ukrajinu. “Rasprava s Putinom bila je jasna i nedvosmislena i održana je bez pretjerivanja... Ulaskom u NATO, Finska će ojačati vlastitu sigurnost i preuzeti svoje odgovornosti", kazao je. 

Velika Britanija danas je priopćila da "snažno podržava" prijavu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u. Potvrdila je to ministrica vanjskih poslova Liz Truss.Vojni savez znači da će njegovi članovi braniti jedni druge ako netko od njih bude napadnut, dodaje.

Njemačka: Sve je spremno za brzu ratifikaciju članstva 

Njemačka je poduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ako Finska i Švedska odluče podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, izjavila je u nedjelju ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, ističući potrebu obiju zemalja za sigurnosnim jamstvima.

"Njemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije", rekla je ona novinarima drugog dana razgovora sa svojim kolegama iz NATO-a u Berlinu, dodajući da su se ministri na večeri u subotu složili da ne bi trebalo biti sive zone između vremena prijave i pridruživanja.

Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a meeting of the Council of Legislators at the Federal Assembly in Saint Petersburg, Russia April 27, 2022. Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

"Ako se odluče pridružiti, mogu se brzo pridružiti... Moramo se pobrinuti da im damo sigurnosna jamstva, ne smije biti prijelaznog razdoblje, sive zone, u kojem je njihov status nejasan", rekla je.

Pritom je mislila na razdoblje ratifikacije koje može potrajati i do godinu dana, tijekom koje nordijske zemlje još neće biti zaštićene člankom 5 NATO-a koji jamči da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Turska: Moraju prestati podržavati terorističke skupine

Turska je spremna razgovarati s Finskom i sa Švedskom o njihovoj kandidaturi za NATO i o razlozima zbog kojih se Turska protivi tom proširenju, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

"Velika većina turskog naroda je protiv ulaska tih zemalja koje podupiru terorističku organizaciju PKK (Radnička stranka Kurdistana) i oni od nas traže da zaustavimo njihovo pristupanje", rekao je ministar uoči sastanka NATO-a u Berlinu na kojemu će sudjelovati njegov finski kolega i švedska kolegica.

"No to su pitanja o kojima, naravno, trebamo razgovarati s našim saveznicima u NATO-u i sa zainteresiranim zemljama", dodao je.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti zabranu izvoza Turskoj ako žele da Turska podrži njihovo članstvo u NATO-u. Govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu, Mevlut Cavusoglu je rekao da se sastao sa svojim švedskim i finskim kolegama i da su svi nastojali odgovoriti na turske zabrinutosti.

15 May 2022, Berlin: Jose Manuel Albares (l-r), Foreign Minister of Spain, Jean Asselborn, Foreign Minister of Luxembourg, and Mevlut Cavusoglu, Foreign Minister of Turkey, talk at the beginning of the first session at the meeting of NATO foreign ministers at the Federal Foreign Office in Berlin. The main topic of the informal consultations of the NATO foreign ministers is the war in Ukraine. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa Pool/dpa Photo: Bernd Von Jutrczenka/DPA
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA

Dodao je kako Turska nikome ne prijeti niti koristi postojeću situaciju, ali je posebno govorio o švedskoj potpori kurdskoj militantnoj skupini PKK, koju Turska, Europska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

- Ovdje apsolutno moraju postojati sigurnosna jamstva. Moraju prestati podržavati terorističke organizacije - rekao je Cavusoglu turskim novinarima u Berlinu. Šef turske diplomacije dodao je i da Švedska i Finska moraju ukinuti zabranu na izvoz nekih proizvoda svoje obrambene industrije u Tursku.

- Naš stav je savršeno otvoren i jasan. Ovo nije prijetnja, ovo nisu pregovori u kojima pokušavamo nametnuti svoje interese - rekao je.

"Ovo također nije populizam. Ovdje se očito radi o potpori dvije potencijalne države članice terorizmu, a podijelili smo naša jasna zapažanja o tome", dodao je turski ministar vanjskih poslova i napomenuo da im je pružio dokaze da teroristi žive u njihovim zemljama.

Cavusoglu je ponovno ukazao na švedsko nepoštivanje pozicije Ankare te je istaknuo da su se za vikend u Stockholmu održavali sastanci PKK-a.

VIDEO Rusija ozbiljno zaprijetila: 'Bit ćemo prisiljeni odgovoriti vojnom odmazdom na odluku Finske'

Ključne riječi

Komentara 32

KO
kopija34
13:35 15.05.2022.

Strah ide samo do određene granice, a onda se prelomi i nikad se ne vraća. Gori od straha je strah od straha samoga....

DU
Deleted user
20:27 15.05.2022.

Finska, nekad dio Ruskog carstva, a kasnije, međunarodnim dogovorima neutralna, s granicom prema Rusiji dužoj od 1000 km, ne bi se smjela igrati općim kaosom i ratom do uništenja! Kontinenta i dalje. Europa i europljani također. Razumije li to itko, u Bruselju i dalje?

CR
CroAx
15:11 15.05.2022.

Kada je SSSR napao Finsku u studenom 1939.mislili su da će ih poraziti do kraja godine. Rat je završen u ožujku 1940. SSSR je okupirao samo 10% finskog teritorija i 20% gospodarskih kapaciteta. Na strani Finaca je bilo 26 000 mrtvih a na strani Sovjeta 128 000 mrtvih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije