Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKRE

Estonski premijer na odlasku sklopio savez s ekstremnom desnicom

Estonski parlament
Foto: Reuters
07.04.2019.
u 08:15

Predsjednica Kersti Kaljulaid Reformističkoj stranci dala je zadatak da u dva tjedna formira vladu, ako ne uspiju, onda će mandat povjeriti trenutnom premijeru Ratasu koji je sklopio savez s euroskepticima EKRE.

Stranka Centar estonskog premijera na odlasku Jurija Ratasa objavila je u subotu da je stvorila savez s euroskeptičnom strankom krajnje desnice čime ima namjeru spriječiti da vladu formira liberalna Reformistička stranka, pobjednica izbora u ožujku.

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid zadužila je u petak Kaju Kallas, čelnicu Reformističke stranke, da formira novu vladu. 

Pet stranaka ušlo je u parlament nakon izbora 3. ožujka, što je dosad otežavalo stvaranje koalicije.

Ratas je ušao u koaliciju sa strankom ekstremne desnice EKRE i konzervativcima Domovinske stranke. Ta koalicija ima zajedno 56 mjesta u parlamentu kojeg čini 101 član.

"Dokazat ćemo svojim djelima da vlada Stranke Centra, EKRE-a i Domovinske stranke podupire sveobuhvatni razvoj Estonije", rekao je novinarima Ratas koji bi se mogao vratiti na mjesto premijera ako Kallas ne uspije formirati vladu.

Koalicijski dogovor uključuje neke od strogih imigrantskih politika EKRE-a te obećanje kako Estonija neće prihvaćati izbjeglice kao dio kvota Europske unije.

Stranke su dogovorile i šire korištenje referenduma kao i da će Estonija održati prvi 2021. oko pitanja treba li brak biti definiran zakonom kao zajednica muškarca i žene.

EKRE-u bi pripala ministarstva financija, unutarnjih poslova, okoliša, ruralnog razvoja i vanjske trgovine.

Kallas ima dva tjedna za predstavljanje plana formiranja vlade. Ukoliko u tome ne uspije, predsjednica Kersti Kaljulaid može se okrenuti Ratasovoj koaliciji.

Kallas je rekla kako će Reformistička stranka i Socijaldemokrati, koji zajedno imaju 44 mandata, tražiti potporu zastupnika Centra i Domovinske stranke koji se protive povezivanju sa strankama krajnje desnice.

Sporazum o izbornoj koaliciji stranke Pametno i Unije Kvarnera za EU izbore

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije