Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOŠTENO

Državne oranice u Voćinu dobili su ljudi koji nemaju ni traktor

'-podravina-210410-vocin - savo radojevic, vlasnik opg-a, bez drzavnih oranica   snimio Dragutin Santosi/vecernji list                         '
'dragutin santosi/vecernji list '
21.04.2010.
u 16:45

Radojević je u Voćinu najveći proizvođač hrane, kojemu treba i zemlja, a ona je, tvrdi, u zakup dana ovčarima

Savo Radojević iz Voćina prije 15 godina počeo je uređivati više stotina hektara poljoprivrednih površina koje nakon rata nitko nije obrađivao. Danas je najveći proizvođač hrane i industrijskog bilja na području Općine Voćin, a lani u prosincu javio se na natječaj Općine za zakup državnih poljoprivrednih površina, Radojevićevo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo zatražilo je 600, a dobilo svega 15 hektara.

- Na oko 454 hektara lani sam proizveo više od 1000 tona proizvoda, u sezoni zapošljavam od 5 do 20 radnika. Sada nisam dobio više od 6 od prijašnjih 450 hektara državnih oranica. Od ovih koji su dobili "moju" zemlju nitko nema mehanizaciju. Tri člana obitelji u Voćinu dobili su po 150 hektara oranica za visoko prinosne ratarske kulture, a nemaju ni traktor, bave se ovčarstvom. Takve oranice šteta je koristiti za pašnjake ili sijanje trave, kaže Radojević, najavljujući da će od nadležnog ministarstva zatražiti poništenje natječaja. Tvrdi uz to da su po 150 hektara (maksimum zemlje, op.a.) dobili i građani s područja Virovitice, Slatine i Našica, za koje se ne zna koliko zemlje obrađuju, pa takva podjela - kaže Radojević, nije pravedna ni poštena prema domicilnom stanovništvu. Ne uspije li u poništenju najavljuje da će zahtjeve za zakup zemljišta ostvariti sudskim putem.

- U siječnju smo otvorili ponude za zakup, a dva mjeseca smo obrađivali dokumentacije. U prvom natječaju dodijelili smo oko 2000 hektara. Radojević je tražio oko 600, a zbog uvjeta natječaja, za OPG je dobio 15-ak, a za Braniteljsku zadrugu 156 hektara. Natječaj je prošao dvostruku provjeru u Ministarstvu poljoprivrede i kod nas i smatramo da je proveden po zakonu. Za oko 1500 hektara nije bilo ponuda pa će natječaj biti ponovljen - kaže načelnik Općine Predrag Filić.

Ključne riječi

Komentara 3

ST
STUBICANEC
00:36 22.04.2010.

Nikakvo cudo kad su se tamo naselili dotepenci s Kosova uz svesrdnu pomoc HDZ-a.koji ih je iskoristio za pobjedu na izborima.Oni ni ne znaju bas puno oko zemlje jer se uglavnom bave ovcarstvom. Treba zemlju dati zemljoradnicima a pasnjake stocarima.Jednostavno ali kod nas u lijepoj nasoj je sve to komplicirano napraviti.

OK
okupator
12:19 06.05.2010.

Gospon \"STUBIČANEC\". žao mi te je. \"Dotepenci\" kako ih ti posprdno zoveš s Kosova se ne bave ovčarstvom. Istina da ih je HDZ doveo da bi njima manipulirao, on to i danas radi s njima. I dan danas im još nije riješio stambeno pitanje iako su oni već skoro 20-ak godina tamo, tj. kuće koje su sami sagradili svojim rukama na državnome zemljištu nisu legalizirani. Slažem se da zemlju treba dati onima koji će ju obrađivati a ne ovčarima ovaj put ljudima iz BiH a (nisu s Kosova). Istina načelnik i njegov mentor (ujak) mogu i rade što god hoće i tako je to u našoj truloj državi. Vama preporučam da dobro provjerite činjenice prije nego li počnete išta pisati a svoje \"bolesne\" frustracije liječite na zato predviđena mjesta. Pozdrav. Okupator.

ST
student01
20:47 12.05.2010.

Slažem se s vama što se tiče gosp. Supčanca, ali ne i s ovim drugim. Dobro sam upoznat sa situacijom u Voćinu tako da ni vaša teza ne drži vodu. Gosp. Filić radi svoj posao časno i pošteno, i nemojte pričat o nekom mentoru(ujaku) koji mu je i sam bio protivnik na izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije