Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raznolika kuhinja

Mirišu riječna riba, divljač, vrganji, creska janjetina...

Kvarnerski ugostitelj Nenad Kukurin ističe značaj povezivanja ugostitelja i lokalnih proizvođača povrća, mesa...
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
23.03.2018.
u 12:00

Kvarnerska kuhinja tijekom povijesti trpjela je razne utjecaje; od talijanske, austrijske, ponešto mađarske do francuske kuhinje

Da, kvarnerski škamp definitivno je jelo za koje mnogi turisti znaju i prije nego nam dođu, a žele ih kušati tijekom cijele godine. Ali gosti na Kvarneru žele probati i druge delicije, jela pripremljena od sezonskog voća, povrća, domaćeg mesa... Tražena je, recimo, i kvarnerska sipa, pa jela od šparoga i vrganja, ali i od divljači iz Gorskog kotara. Mnogi restorani to i mogu ponuditi, pa nerijetko imaju stalne goste koji čak i iz susjednih zemalja dolaze tijekom čitave godine – priča nam Nenad Kukurin, vlasnik restorana, član Turističkog vijeća Turističke zajednice Primorsko-goranske županije i inicijator Kvarner Gourmet i Kvarner Food brenda.

Radi dobrog ručka ili večere poteže se do Kvarnera i iz Austrije, Italije, Slovenije, a česti su gosti vikendom i Zagrepčani. Mnogima, koji izvan sezone dolaze na kongrese ili druge slične skupove nije problem ni skoknuti iz Istre na ručak u neki od ponajboljih kvarnerskih restorana. I obrnuto, naravno.

– Sve više je gostiju koje zanima gastronomija i koji poznaju kuhinju Hrvatske i njezinih regija. Spominjemo najčešće naš škamp, ali na Kvarneru imamo i druge namirnice vrhunske kvalitete. Recimo, janjetinu i sir, koji su zbog ovdašnjeg bogatstva samoniklog mediteranskog samoniklog bilja, od kadulje i ružmarina do šparoga i lovora, drukčijeg okusa nego bilo gdje drugdje. Dakako, imamo i odlična ekstradjevičanska maslinova ulja, rakove, školjke, divljač i riječnu ribu iz Gorskog kotara, a u gastroprednosti Primorsko-goranske županije svakako spada i generacijama njegovani stručni ugostiteljski kadar – kazuje Kukurin, koji ističe nastojanja kvarnerskih ugostitelja da se povežu s lokalnim OPG-ovima kako bi upravo ta lokalna namirnica završavala u tanjuru pred gostima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije