Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktivni i na zraku

Istra voli goste na biciklu, a oni nju – obožavaju

Istarska županija
Foto: Thinkstock
1/5
16.03.2018.
u 12:04

Istru je na dva kotača moguće upoznati rutama vodopada, mušketira, antičkih luka, leptira, dinosaurovih stopa..., ali i – stazom afrodizijaka

Prosječna dob hrvatskih turista je 41 godina, imaju visoko ili više obrazovanje, a većina ih živi u kućanstvima s mjesečnim prihodima većima od 3000 eura. Drugim riječima, uvelike se radi o ljudima koji su još uvijek u punoj snazi, fizički spremni za aktivan odmor. Razina obrazovanja kazuje da ne rade fizičke poslove, preko godine sigurno više ili manje zahrđaju i aktivan im odmor dođe više nego dobro. Kućni budžet naših gostiju, koji prvi put prelazi tri tisuće eura, otkriva pak da si mogu priuštiti i više od jednog glavnog odmora i putovanja godišnje. Sve skupa pak savršeno za jedan od načina kako su u Istri zamislili obogatiti svoje turističke sadržaje i produljiti sezonu.

Kako se to u Istri, dakle, može aktivno provoditi vrijeme kad nije sezona kupanja i sunčanja? Što to gosti na poluotoku kažuna i crvenice mogu raditi u proljeće, jesen, zimu, ako žele doživljaj, kretanje, koji će im razbuditi i duh i tijelo?

Staze po težini i interesima Upravo u nastojanjima da se produlji sezona i pojača turistička ponuda, još 2015. u sklopu Istarske razvojne turističke agencije, u vlasništvu Istarske županije i većih hotelskih kompanija Istre, osnovan je odjel za razvoj cikloturizma i ostalu outdoor ponudu nazvan Istra Bike&Outdoor DMC. U sklopu toga osmišljen je niz aktivnosti, uglavnom sportsko-rekreativnih kojima se turist može baviti na otvorenom. Pritom se mislilo na sve generacije i interese. Programi za mlade, recimo, sadrže više avanture, izazova, pomicanja granica, dok su za obitelji osmišljeni prikladniji, mirniji sadržaji aktivnog uživanja u prirodi. Ispod krovnog brenda Istra outdoor zasad je najznačajnija priča – Istra bike.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL, Ilustracija

Na gostu je samo da izabere stazu po dužini, težini i sadržaju koji želi vidjeti i doživjeti tijekom vožnje na dva kotača. A izbor je uistinu velik. Istra ima nešto više od 130 biciklističkih staza razvrstanih, među ostalim, po vrsti podloge, težini i interesima gostiju na biciklima, a postoje i tzv. avanturističke staze. Istru se tako može upoznati stazama istarskih brežuljaka, vodopada, tri mušketira, potopljenih antičkih luka, leptira, dinosaurovih stopa, rimskih putova, kažuna i suhozida, Parenzanom, pa recimo – a sigurno se nađe zainteresiranih – i stazom afrodizijaka. Spomenuta Parenzana, inače, jedna je od zanimljivijih staza i zbog svoje povijesti. Parenzana, naime, spaja čak 33 mjesta u Istri, a prozvana je putem zdravlja i prijateljstva. Riječ je o relaciji kojom je početkom 20. stoljeća prolazio spori lokalni vlak koji je između gradova prevozio putnike, ali i voće, povrće, sol, maslinovo ulje, brašno, vino...

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Dakako, dobri istarski domaćini pobrinuli su se da gosti na dva kotača ima gdje popraviti svoje bicikle, ali i odsjesti u objektima specijaliziranim za prihvat upravo biciklista. Većina takvih punktova povezana je u mrežu Istra Bike&Bed. Drugi važan projekt iz paketa aktivnog odmora u Istri krije se iza imena Istra trails, a označava sadržaje koji kombiniraju trčanje i planinarenje. U Istri je to moguće na čak osamdesetak uređenih i označenih trasa. Diljem poluotoka uređene su i brojne rute za sportsko penjanje te odmorišta za one koji vole tu vrstu druženja s prirodom.

Nemoguće zalutati

U Istri se tako može penjati na dvadesetak lokacija; na stijenama u Rovinju, Rapcu, u Veloj Dragi, na Kamenitim vratima, Buzetskom kanjonu i na brojnim drugim mjestima koja se mogu naći na web-stranici o outdoor ponudi. Za sve pak koji uživaju u adrenalinskim sportovima u ponudi je, recimo, i paragliding, koji omogućuje pasioniranim letačima da iz zraka dobro upoznaju magične ljepote cijelog istarskog poluotoka. Paraglajdirati se, inače, može cijelu godinu – potreban je samo dobar smjer vjetra, bez turbulencija i bure. Za one koji se vole držati vode, u Istri se, među ostalim, nude vožnje kajakom na moru i na drugim vodenim površinama. Na obali se čamci za kajak mogu unajmiti praktički na svakih deset kilometara duž obale. Istru se može dobro upoznati i na konjskim leđima, a osim jahanja, domaćini nude i programe hodanja, golfa ili tenisa, ronjenja... I, dakako, brojne adrenalinske parkove koji gostima nude mogućnost cjelodnevnog uživanja u nizu sportskih aktivnosti.

Iako se svi vidovi turističko-sportskih sadržaja razvijaju paralelno, biciklizam praćen pješačkim segmentom zasad dominira.

– Da, definitivno. Biciklizam nudi cijeli niz zaokruženih usluga ili sadržaja. Prije svega, tu je više od sto biciklističkih staza, cestovnih i terenskih koje su označene posebnom unificiranom signalizacijom, tako da se gosti mogu šetati ili voziti bicikle uz obalu Istre, ali i po čitavoj unutrašnjosti, obilazeći gradove i sela, ugodno i bez bojazni da će zalutati – kazuju u Turističke zajednice Istre. – Gostima na dva kotača na raspolaganju su i unificirane biciklističke karte, službeni i educirani biciklistički vodiči, a jednako tako i standardizirani smještaj specijaliziran za bicikliste i ostale aktivne goste. Na tim se kartama, recimo, jasno vidi i koji se hoteli, s kakvim bazenima, fitness-programima, masažama... nalaze uz svaku biciklističku rutu – poručuju iz Turističke zajednice Istarske županije, ponosni na svoj outdoor koncept zahvaljujući kojemu ugošćavaju goste čitave godine.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Za bolju informiranost napravljena je i krovna web-stranica na kojoj je mnoštvo informacija o svakom od spomenutih programa i turističkih sadržaja. Inače, neke od najatraktivnijih lokacija iz ponude Bike&Bed, gdje se nude paket-aranžmani koji obuhvaćaju aktivnosti i smještaj, nalaze se u Novigradu, Poreču i Umagu. Koliko je pak cikloturizam postao važan za Istru, ali i prepoznatljiv brend, govori i podatak o brojnim manifestacijama inspiriranima tim oblikom turizma. Najpoznatija je “100 milja Istre”, koja se održava uskoro, od 6. do 8. travnja 2018., jedna od najvećih trail utrka u Hrvatskoj. Prvi je put održana 2013. s 237 sudionika, a danas ih ima više od tisuću.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije