Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne želi je vratiti

Djed koji je oteo unuku iz doma: Napokon je sretna, uči ćirilicu

Zagreb: Završna ceremonija regionalnog natjecanja - Case Study Competition
Sanjin Strukic/PIXSELL
27.10.2022.
u 18:44

Osmogodišnjakinju koja je oduzeta roditeljima u Slavoniji djed je odveo u Srbiju. Za njim je raspisana tjeralica. Kaže da je morao spriječiti da je daju na posvajanje

Slučaj djeda koji je u lipnju došao u dječji dom po svoju osmogodišnju unuku pa ju je, umjesto da je vrati nakon dvosatnog druženja izvan ustanove, odveo u Srbiju, posljednjih dana puni i hrvatske i srbijanske medije. Srbijanski Kurir donosi, pak, i djedovu stranu priče.

– Moj sin je zbog posla platio susjedi da kćer pričuva nekoliko dana. To je netko prijavio i Centar za socijalni rad u Osijeku ju je oduzeo. Imali su namjeru dati je na posvajanje. Morao sam to spriječiti. Gledao sam u njezino lice puno suza. Pokušao sam joj objasniti da je ne mogu voditi. Plakala je i molila: “Djede, molim te ne ostavljaj me!” Tad sam prelomio i odlučio odvesti je u Srbiju – ispričao je njezin djed Miroslav Veršegi (65) za Kurir.

Otac 'odležao' prijetnje

On ima dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, rođen je u Srbiji, a osmogodišnju unuku, koja također ima dvojno državljanstvo, odveo je, navodi se, iz Doma za djecu u Osijeku, u koji je bila smještena rješenjem Centra za socijalni rad, nakon što je

njezinim roditeljima prije 19 mjeseci oduzeto pravo na roditeljsku skrb. Djed je imao pravo družiti se s unučicom svake nedjelje, tog 19. lipnja dopustili su da je izvede van, nije ju vratio po dogovoru u dom, nego je krenuo put Srbije i prešao granicu istog dana oko podneva.

– Učinio sam što sam učinio ostavio sam u Hrvatskoj i kuću i posao samo kako bi unuka bila sretna. Dijete me tijekom svakog posjeta pitalo: “Deda, kada idemo kući?” Stalno sam govorio: “Drugi put.” Nisam više mogao gledati u nesretno dijete. Kada sam prešao granicu Srbije, javio sam domu da je dijete sa mnom, da se ne brinu i da se više neće vraćati za Hrvatsku. Nazivaju me otmičarem! – požalio se on. Čim je nazvao odgojiteljicu, alarmirana je policija, a zbog oduzimanja djeteta, Županijski sud u Osijeku odredio mu je istražni zatvor i za njim je raspisana tjeralica.

Unuka je pored majke, gdje joj je i mjesto. Ovdje je postala drugo dijete, konačno je sretna. Upisali smo je i u školu, malo ima problema s ćirilicom, ali i to će naučiti – ispričao je Veršegi, koji je malenoj djed po ocu. Inače, djevojčica se rodila u Srbiji, no nakon razvoda roditelja, skrbništvo je pripalo ocu, koji se prije četiri godine zaposlio u Hrvatskoj i poveo ju sa sobom. Kako je ispričao djed, zbog prijetnji socijalnoj radnici, navodno zbog odluke da se djevojčicu da na posvajanje, njezin je otac “odležao” sedam mjeseci u zatvoru pa ne može napustiti zemlju. Djeca koja su oduzeta roditeljima na području Slavonije smještaju se, u pravilu, u Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek.

Je li baš iz tog doma dijete odvedeno, ravnatelj ustanove nije nam mogao odgovoriti. – Ne mogu potvrditi da je dijete bilo kod nas. Mi postupamo po odlukama Centra za socijalnu skrb i za sve informacije, morate se obratiti njima – kratko nam je rekao Vedran Škugor, ravnatelj centra Klasje.

Utvrđeni rizici

Na upit mogu li, po pravilima i nevezano za konkretan slučaj, djeca izlaziti s članovima obitelji na nekoliko sati izvan doma, odgovorio je kako su oni ustanova otvorenog tipa.

– To znači da djeca mogu slobodno izaći i prošetati, nemamo rešetke na prozorima i vratima. Ali, opet, ponavljam, sve se radi u dogovoru s Centrom za socijalnu skrb – dodaje ravnatelj. Iz Centra za socijalnu skrb Osijek kažu kako su u konkretnom slučaju poduzimali mjere obiteljsko pravne zaštite. – S obzirom na to da su na strani roditelja i nadalje utvrđeni rizici, Centar je radi zaštite djeteta predložio daljnje mjere i postupanja koja su u nadležnosti suda. Konačnu odluku o tome kada i kome će dijete biti povjereno uvijek donosi sud – ističe Kristina Leventić, ravnateljica osječkog CZS-a.

Video - [DOBRE VIJESTI] "U braku smo 52 godine! Za sreću ne treba puno." "Dobio sam praunuku, ima 13 mjeseci!" "Imam predivnog psa, promijenio mi je život milijun posto!" ❤👏

Ključne riječi

Komentara 28

LA
lajh1985
08:20 27.10.2022.

Nekaj ne stima da zbog jednog cuvanja kod susjeda socijalna oduzima dijete...pa onda bi tak svako drugo oduzeli

DA
dajtemolimvas
08:34 27.10.2022.

ma dajte molim vas, to da je dijete oduzeto zbog toga što je susjeda čuvala dijete možete pričat maloj djeci i večernjem listu.

KO
koraknaprijed
08:17 27.10.2022.

Sve ok,AKO je za dobrobit djeteta????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije