Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udžbenici u Saboru

Divjak: Neki su napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću

Zagreb: Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o udžbenicima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
13.12.2018.
u 11:37

Ministrica je rekla da je o ovom zakonu čula dosta lažnih vijesti

Saborski zastupnici danas raspravljaju o Zakonu o udžbenicima koji je ponovno podijelio vladajuću koaliciju, ovaj put HNS koji vodi Ministarstvo obrazovanja te saborski klub zastupnika Milana Bandića koji svoju podršku ovom zakonu uvjetuje da se njime odmah propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole. Ministrica Blaženka Divjak zbog toga je najavila da će otići s ministarskog mjesta ako se taj zakon ne izglasa u petak, no nakon koalicijskog sastanka predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je poručio kako će Bandićevi zastupnici ipak podržati zakon.

Divjak je danas zastupnicima u Saboru objasnila da se prihvatila funkcije ministrice kako bi se promijenila paradigma obrazovanja.

- Kad smo krenuli u izmjenu, nisam očekivala da će ovaj tehnički zakon doživjeti toliko kritika i opstrukcija. Postojeći zakon o udžbenicima je najrestriktivniji u Europskoj uniji – ustvrdila je Divjak objasnivši kako bi izmjene ovog zakona trebale omogućiti lakše školske torbe, niže cijene i digitalizaciju u školama, a učiteljima treba dati veću autonomiju.

Treba vidjeti, dodaje, koju tradiciju treba zadržati, pa smo, naglašava, "nekad imali pločice i krede i to je stvarno bilo jako jeftino, a toga više nemamo".

O ovom zakonu čula je dosta lažnih vijesti, kaže.

- Jedna od njih je da se ukidaju radne bilježnice. Ništa ne ukidamo, ali postoje predmeti u kojima udžbenici nisu presudni poput tehničkog, glazbenog ili likovnog. Učitelji će moći odabrati ono što odgovara njihovim potrebama – kaže Divjak i čudi se činjenici da su se dosad koristile radne bilježnice za informatiku. Od tehnologije ne treba bježati, ali treba je koristiti za učenje, ne samo za zabavu, pojašnjava. Digitalizacijom se nikome ne pogoduje jer isti nakladnici koji su radili knjige sada rade digitalizaciju, kaže.

Zagreb: Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o udžbenicima
1/13

- Neki su se pripremili i idu u korak s četvrtom industrijskom revolucijom, a neki su napunili skladišta knjigama koje su možda primjerenije 19. stoljeću – poručuje Divjak.

Što se tiče zahtjeva Bandićeva kluba o besplatnim udžbenicima, ministrica kaže kako to treba regulirati da se zna koliko to košta i tko će to plaćati. Zaključno je ustvrdila kako je sigurna da je ovaj prijedlog zakona velik korak prema školi kakvu trebamo imati da bi imali jednake prilike svom kasnijem životu i na tržištu rada.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović prigovorio je ministrici da je zastupnike s govornice uvjeravala da je ploča, kreda, udžbenik ex cathedra.

- Cijelo vrijeme sam imao osjećaj da sam na satu informatike. Ne znate niti da se ne kaže kurikul nego kurikulum. Ovo je jedan PR pothvat koji je očito propao – tvrdi Zekanović, a Divjak uzvraća da misli da treba iskoristiti mogućnosti moderne tehnologije i naći odgovore, a ne koristiti lažne vijesti i poluinformacije.

SDP-ov Željko Jovanović osvrnuo se na ministričinu izjavu da se po prvi put određuje najviša cijena udžbenika, što nije točno, tvrdi jer se u njegovom to donijelo.

- Predlažem da osnujete antikorupcijski tim u kojem će biti svi nakladnici koji će pratiti proces i dokazati da nema korupcije i nedozvoljenih aktivnosti – predlaže. Njegova stranačka kolegica Sabina Glasovac podsjeća da je Divjak rekla da će djeca koja nemaju struje kod kuće moći puniti tablete u školi.

- To je pristup Marie Antoinette "neka jedu kolače". Uvesti biste škole u 21. stoljeće kada bi popravili krovove, osigurali prehranu, povećali plaće profesorima, spriječili korupciju, konzultirali više struku – komentira Glasovac, a Divjak joj uzvraća kako je žalosti da ona kao bivša pomoćnica ministra obrazovanja tu temu ne razumije.

- Tema su udžbenici, uz to morali bi znati da su škole u nadležnosti osnivača, a mi ćemo se truditi kao i do sada da maksimalno pomognemo gdje je to potrebno – kaže Divjak.

SDP-ovoj Mariji Alfirev je neugodno zbog ministričinog izlaganja, tvrdi.

- Stil tog izlaganja pripada onome što spočitavate nekima što se tiče stila poučavanja, pripada 19. stoljeću. Ono je bilo prepuno dociranja, ono je bilo svisoka, ono je bilo ex cathedra. Vaše izjave u medijima su upravo takve. Vaše izjave ovdje ne dozvoljavaju kritičko razmišljanje, vaše izjave ovdje pripadaju tom vremenu i one su loša poruka svim učiteljima i učenicima. vi niste dobar primjer nikome - tvrdi Alfirev.

Mostov Miro Bulj pozvao je resornu ministricu da pogleda u kakvom je stanju dvije trećine hrvatskih škola.

- Dvije trećine hrvatskih škola su kao u srednjem vijeku, 2.700 manje srednjoškolaca, sedam škola je ugašeno, nije sve u adventskim svjetlima Grada Zagreba. Djeca u dvije trećine Hrvatske nemaju nikakve uvjete, a vi pričate o nečemu što bi se moglo dogoditi kao u slučaju razdjelnici - poručio je Bulj.

Obrazovanje svodite na kilograme, prigovorio je Mostov Robert Podolnjak.

Kažimir Varda iz Bandićevog kluba zamjerio je ministrici na njenoj rečenici kako treba pažljivo pratiti raspravu da se vidi tko se od zastupnika zalaže za javni interes, a tko za neke privatne interese.

- Nismo raspravu ni započeli, a vi već pozivate zastupnike da zakon prihvate bez rasprave – kaže Varda kojega ovo podsjeća na neke medijske napise posljednjih dana koji su sugerirali da digitalni lobi prijeti da će pamtiti za koga zastupnici navijaju.

– Rekla sam pratite raspravu da znate za koga navijaju, neki su u prošloj raspravi doslovno čitali ono što su pojedini nakladnici argumentirali. Ne znam o kojem se digitalnom lobiju radi, ali je jasno da neki nakladnici nisu za ove promjene – uzvraća Divjak.

Pogledajte i video kaosa u Saboru:

Komentara 7

RI
rightside
13:59 13.12.2018.

anemijo,sta ces sad?https://www.dnevno.hr/domovina/sud-potvrdio-milan-kujundzic-je-lazni-branitelj-1259245/# oce ovaj u zatvor? ili ce ostat tvoj ministar?

RO
ronyday
13:03 13.12.2018.

Ovoj maloumnoj tuka ništa nije važnije nego da se promovira i da minornu partiju na čelu sa mafijašem održi na površini. Sramota je da našoj djeci pripremaju programe odgoja i obrazovanja četnik jokić ili sada ova drugarica i slični primjerci

RI
rightside
13:04 13.12.2018.

a mozda da se jos malo pokonzultiras sa vrdoljakom,,i dobis opet pola dana na vremenu,,)))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije