Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema novca!

Nakon udžbenika pojavio se novi problem - a tko će učenicima platiti tablete?

tablet, škola
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
08.12.2018.
u 07:06

Godinu dana promovirani uređaji sada više nisu u fokusu

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić roditeljima, Vladi i Ministarstvu obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak nametnuo temu udžbenika, koji bi se za sve osnovnoškolce trebali financirati iz državnog proračuna, pa zadao muke zbog troškova od oko 300 milijuna kuna, koji se sada moraju osigurati iz proračuna, u Ministarstvu obrazovanja i Vladi pojavio se novi problem, veći i od samih udžbenika, a koji i te kako ljulja temelje dosad hvaljene “Škole za život”.

Ispali iz fokusa

Naime, ni u državnom proračunu za sljedeću godinu ni u budžetu CARNET-a nije predviđen novac za kupnju tableta svim učenicima koje od jeseni zahvaća dugo najavljivana reforma školstva.

Godinu dana promovirani uređaj koji bi, govorili su tako u Ministarstvu, učenicima trebao olakšati učenje i uz koji bi lakše svladavali digitalne sadržaje, sada više nije u fokusu, a devet mjeseci do početka frontalne primjene reforme nije predviđen u budžetu. Podsjetimo, tableti su podijeljeni svim učenicima koji su bili dio eksperimentalne primjene reforme, a iz Ministarstva su obećavali da će ga dobiti svi učenici. No sada te stavke nema nigdje.

Najprije izbor udžbenika

Štoviše, u Ministarstvu poručuju da prvo prate korištenje tableta u eksperimentalnom programu i da će tek nakon prvog polugodišta i prve evaluacije razraditi model – tko će i kako financirati tablete i koje će ih škole koristiti. A to će ovisiti, kažu u Ministarstvu, o stupnju digitalizacije udžbenika koji je odabrao nastavnik. Jer, Ured na zagrebačkim Sveticama za sve troškove nema novca. Pa bi tako trošak nabave tableta, nužnog za rad, trebao pasti ili na jedinice lokalne samouprave ili pak fondove EU.

– U eksperimentalnom programu Škola za život svi su učenici dobili besplatne tablete da bi se utvrdilo u kojoj se mjeri koriste u nastavi i koji je najprimjereniji oblik korištenja za koji uzrast. Za sada je utvrđeno da se 75 posto tableta koristi svakodnevno. Na temelju evaluacije koja je u tijeku Ministarstvo će razraditi model. Prioritet je iz sredstava europskih fondova osigurati za svakog nastavnika laptop i projektor u učionici da bi se digitalni sadržaji mogli koristiti u školi. Nadalje, prioritet je i osiguravanje, također iz fondova EU, škola tabletima u skladu sa stupnjem digitalizacije udžbenika koji je odabrao nastavnik – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

VIDEO: Ministrica Divjak o uspješnim hrvatskim poduzetnicima

Komentara 45

KR
krakatau
07:49 08.12.2018.

Vlada dostojna Alana Forda...

KK
klara.kos.73
09:22 08.12.2018.

ova žena je živo zlo. Uništiče djecu totalno. Djeci ne trebaju kompjuteri nego bilježnica, olovka i gumica. Stvoriće ovisnike od njih i totalno ubiti kreativnost.

LA
laameh
07:18 08.12.2018.

što sa djecom koja zbog zdravlja ne smiju cijeli dan buljiti u tablete? koliko je to sigurno i neprovocirajuće za epileptičare?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije