Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN ILI NOVI IZBORI

Bandić iz bolničkog kreveta smijenio Hasanbegovića, Esih i Lederer

Milan Bandić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
12.12.2018.
u 20:22

Mi nismo za političku trgovinu i sigurno je da nećemo podržati prijedlog proračuna na sjednici Skupštine, rekla je Lederer

Da! – bez oklijevanja na pitanje jesu li ih Neovisni za Hrvatsku izdali – k’o iz topa odgovorio je Ivica Lovrić. Izdali, pa zato odletjeli iz upravnih vijeća gradskih kulturnih institucija.

Znao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića da je prvi čovjek grada iz bolničkog kreveta dao naredbu da se Zlatka Hasanbegovića makne s mjesta člana Upravnog vijeća Muzeja grada Zagreba, Anu Lederer iz vijeća Muzeja za umjetnost i obrt te Umjetničkog paviljona, a Brunu Esih s funkcije članice Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Ferdelji: Ne bih prevario birače

Pomogao je odgovorom Lovrić, tako, zamjenici gradonačelnika Jeleni Pavičić Vukičević koja na prvu nije bila sigurna što bi, na pomalo škakljivo pitanje, i sama rekla jer upravo o spomenutoj “izdaji” gradskoj upravi visi donošenje proračuna za sljedeću godinu, koje je na rasporedu danas.

Do podneva trebalo bi se znati imaju li Zagrepčani temeljni dokument za 2019., a konačno i tko su tri zastupnika koja su se priklonila bandićevcima i HDZ-u, unatoč tome što se već nešto više od mjesec dana čitava oporba kune kako ruku za Milana Bandića dići neće.

On se na sjednici Skupštine, zbog zdravstvenog stanja, neće pojavljivati, već će proračun braniti njegove zamjenice Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić te pročelnica za financije Daniela Juroš Pečnik.

Govora o povlačenju dokumenta sa sjednice, što bi bandićevcima donijelo još vremena za potencijalne pregovore za ruke do kraja godine, istaknula je Pavičić Vukičević, nema.

– Nema razloga da proračun povlačimo jer to bi značilo da iza njega ne stojimo – rekla je dogradonačelnica pa dodala kako bi bilo neodgovorno izjaviti i da će proračun danas sto posto proći. Istaknula je ipak da je uvjerena da su dugogodišnji napori gradske uprave urodili plodom.

– Vjerujem da će gradski zastupnici znati procijeniti što je najbolji interes grada i Zagrepčana. U konačnici, dužni su biračima ili, ako baš hoćete, svom prvom susjedu objasniti zašto su glasovali kako jesu – rekla je Pavičić Vukičević, koja na pitanje o tome tko su zastupnici koji bi proračun mogli podržati, nije željela govoriti. Već prije upravo ona istaknula je kako se odgovor o zastupnicima koji bi proračun mogli podržati nalazi na skupštinskim odborima, na kojima cijela oporba ipak nije budžetu za sljedeću godinu govorila “ne”.

Suzdržani u izjašnjavanju bili su zastupnici iz redova HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb, nekadašnje liste Sandre Švaljek, koji, realno, budu li novi izbori za Skupštinu, imaju nekako najmanje šanse za reizbor.

Da to ne znači da će njihovi zastupnici Bandićev proračun i podržati, rekli su nam i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, kao i Marijana Sumpor koja je u Skupštini zamijenila Sandru Švaljek. Njihove je riječi potvrdio i Vladimir Ferdelji, nezavisni zastupnik koji je u gradski parlament ušao na listi Sandre Švaljek, a danas je poručio da “svoje birače ne bi prevario ni zašto”.

– Bandićevi me nisu ni pokušali vrbovati, a neistine da ću ja podržati proračun govore Neovisni koji su do jučer podržavali svaki Bandićev prijedlog, Anka Mrak Taritaš koja je bila u HNS-u koji je spasio HDZ-ovu Vladu te SDP čiji članovi prelaze Bandiću i HDZ-ovoj saborskoj većini! Baš su se našli – razljutio se Ferdelji zbog kuloarskih priča da će biti jedan od troje koji će spasiti proračun.

Marijana Sumpor poručuje da je proračun temeljni financijski akt grada koji nikada ne ispuni zadane ciljeve te da nema baš nikakvog razloga da Nezavisna lista za Zagreb podrži proračun. HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali tvrde da oni ne dogovaraju ruke koje nedostaju za proračun, a procjenjuju da su šanse 60 naprama 40 posto da on ipak prođe u Skupštini.

Dvije opcije

Da će svi glasovati kako su dosad najavili, protiv proračuna, nada se i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

– Pozivam sve zastupnike koji su do sada govorili da neće podržati proračun, da to zaista i naprave. Svoju karijeru, ime i prezime nitko nije našao na cesti – rekla je Mrak Taritaš.

Podsjetimo, o donošenju današnjeg proračuna ovisi hoće li Zagrepčani na nove izbore za Gradsku skupštinu. Budući da su bandićevci najavili da njegova povlačenja s dnevnog reda neće biti, ostaju dvije opcije, od kojih je jedna, naravno, da će, uz 23 garantirane, naći još tri ruke za izglasavanje dokumenta.

Druga je da proračun ne prođe, što znači još jedno dizanje ruku, i to ono za Odluku o privremenom financiranju, koju donosi također Skupština, ne raspusti li Vladin povjerenik gradski parlament prije samog glasovanja. Što se daljnjih smjena u redovima Neovisnih tiče, mjesto pročelnice Gradskog ureda za kulturu koje drži Ana Lederer zasad bi njezino trebalo i ostati.

Pogledajte i žustru raspravu Brune Esih i Andreja Plenkovića u Saboru:

Komentara 114

DO
dom7
15:38 12.12.2018.

Više nikada glas Bandiću ni HDZ!!!

NE
Nexo
15:25 12.12.2018.

Da se 91'provela lustracija ne bi sad bilo ovakvih spodoba na vlasti. Na zalost, tad nije.. A nove generacije rade odlaze iz Hrvatske, nego da se suprostave gamadi!

ST
stric7
14:56 12.12.2018.

...je li najavio kad vraća ćopavu ljubičicu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije