Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U KOALICIJI

Dilema: kako u Vladi zadržati HNS koji se ponaša kao oporba?

Ivan Vrdoljak
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
06.12.2019.
u 15:46

Usred predsjedničke kampanje sve se više zaoštravaju odnosi između HDZ-a i HNS-a, a posebno između HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje i HNS-a

Usred predsjedničke kampanje dodatno se zaoštravaju odnosi između HDZ-a i HNS-a, odnosno između HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-ova strateškog partnera u Vladi. Situaciju koristi SDP i pokreće opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, iz kvote HNS-a, a šef HNS-a Ivan Vrdoljak jučer oštro uzvraća HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Grabar-Kitarović koja je kritizirala reformu obrazovanja i ministricu Divjak.

Plenković zove na razgovor

“Hrvatska zna, ali predsjednica očito ne zna! PISA istraživanje provedeno je prije ulaska kurikularne reforme u škole i predsjednica koja bi trebala voditi brigu o budućnosti zemlje to mora znati! U protivnom riskira da bi netko njene istupe mogao protumačiti ili kao neznanje, manipulaciju ili da je od velikog podržavatelja reforme obrazovanja – nakon Bandićeve podrške njenoj kandidaturi – posve preuzela njegovu retoriku i postala njen protivnik”, napisao je jučer na Facebooku Vrdoljak i dodao “kako bi umjesto nošenja kolača Bandiću u zatvor, bilo bolje da kolače odnese u jednu od hrvatskih škola...”

 

To je već drugi Vrdoljakov nasrtaj na HDZ-ovu kandidatkinju nakon što je Ivan Anušić, šef predsjedničina izbornog stožera, optužio HNS da je preko ministrice Divjak inicirao štrajk u školama kako bi prikrio neuspjelu reformu obrazovanja i podigao rejting HNS-a. Vrdoljak je tada uzvratio da su to apsurdne optužbe kao što je apsurdna i kampanja koju Anušić vodi. HDZ je dosad propustio odgovoriti Vrdoljaku i HNS-u jednakom mjerom, premijer Plenković jučer je samo poručio da će “odmah pozvati Vrdoljaka na razgovor” zbog izjave o HDZ-ovoj kandidatkinji.

Posve je jasno da se Kolinda Grabar-Kitarović u kampanji želi distancirati od HNS-a koji nije dio njezina biračkog tijela i koji, štoviše, iritira njezino biračko tijelo. Međutim, pitanje je može li premijer i predsjednik HDZ-a Plenković održati koaliciju s HNS-om u uvjetima visokog političkog napona, posebice nakon što je proceduru opoziva ministrice pokrenuo SDP.

Ta stranka prvo mora prikupiti 31 potpis, a očekuje se da će inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ministrici danas uputiti u Sabor. On se tada automatski uvrštava u dnevni red i počinju teći rokovi – osam dana za očitovanje Vlade te 30 dana unutar kojih se mora provesti rasprava. SDP-u je zapravo ključan ovaj prvi rok, odnosno, više i od samog glasovanja u Saboru zanima ih očitovanje Vlade. I Most je najavio da je spreman podržati tu inicijativu, kao i ostala oporba, no najvažnije je pitanje kako će se na tom glasovanju postaviti zastupnici HDZ-a, odnosno je li moguće da se Klub HDZ-a podijeli kao pri glasovanju o Istanbulskoj konvenciji, jer se u toj stranci sve glasnije čuje da bi ministricu Divjak trebalo smijeniti.

Važno je kako će se postaviti i zastupnici Milana Bandića, budući da je i on nedavno htio smjenu ministrice, ali su ga zastupnici njegova saborskog kluba odbili. Iz toga proizlazi da im ni sada ne bi bilo u interesu zatresti Vladu i glasovati protiv ministrice. U oporbenom dijelu HDZ-a kažu kako je jasno da ni članstvo ni pristalice te stranke nisu oduševljeni koalicijom s HNS-om te da će premijer Plenković morati pronaći način kako riješiti tu situaciju.

Rasprava o opozivu u siječnju

– Onaj tko je dogovorio savez HDZ-a i HNS-a mora sada ispeglati situaciju. Ne znam kako će Plenković zadržati HNS u Vladi ako je Most izbacio uz tezu da ne može biti u Vladi, a ponašati se kao da je u oporbi – rekao nam je sugovornik iz oporbenog dijela HDZ-a.

Dio sugovornika koji spadaju u krug Plenkovićevih oponenata smatra da se baš ništa neće dogoditi jer će zastupnici glasovati onako kako Vlada zauzme stav, a na Plenkoviću je da odluči hoće li spašavati ministricu ili je smijeniti prije glasovanja o opozivu. Pojedini sugovornici smatraju da bi možda i Plenkoviću odgovaralo da se isprovociraju izvanredni izbori prije unutarstranačkih izbora u HDZ-u... Međutim, to su sve računi bez krčmara jer svaki od tih scenarija ima i svoje mane.

Zašto bi, primjerice, Plenkovićevi oponenti rušili ministricu i Plenkoviću omogućili izbore za Sabor, prije izbora u HDZ-u, na kojima bi sastavljajući liste za Sabor mogao eliminirati svoje suparnike...

Rasprava o opozivu ministrice vjerojatno se neće provesti do iduće godine, odnosno bit će tek nakon predsjedničkih izbora jer 15. prosinca nastupa ustavna stanka u zasjedanju koja traje do 15. siječnja.

VIDEO: Predsjednički kandidati

Komentara 14

Avatar Jeka
Jeka
15:56 06.12.2019.

Josipović je bio lignja,a Vrdoljak je trofejni lignjun.

DU
Deleted user
17:42 06.12.2019.

Vrdoljak se prvo počel uvlačiti Milanoviću sa potporom ,ali očekivano dobio je crveno svjetlo od SDP-a ,bez lijevih je hns izgubljen . Uvjeren sam da će i hadeze dati odbijenicu tom prevrtljivcu.

IV
IvoDivo
16:01 06.12.2019.

Izborni zakon i mi birači smo najveći krivci što ovakva bagra kao što je HNS , razni pupavci su uteg na nogama ove prave, hrvatske Plenkovićeve vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije