Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježen Dan vukovarskih branitelja

Dedaković: Vlast stalno nešto muti i buni nas. Od toga imaju koristi, no ne smijemo im to dozvoliti

dan vukovarskih branitelja
Foto: Branimir Bradarić
1/4
10.03.2016.
u 15:38

Među brojnim braniteljima bili su i zapovjednici obrane Tomislav Merčep, Mile Dedaković i Branko Borković.

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju te potom svečanom akademijom danas je obilježen Dan vukovarskih branitelja. Dan Vukovarskih branitelja održava se na dan kada su 1991. godine, kod obližnjih Bogdanovaca, postrojeni prvi nenaoružani odredi koji su bili začetak 204. Vukovarske brigade. Bila je ovo još jedna prilika za podsjećanje o gotovo 100 dana opsade Vukovara 1991. godine ali i brojne žrtve koje su zabilježene.

– Na početku Domovionskoga rata Vukovar je branilo oko 2.000 branitelja. U agresiji je poginulo više od 60 djece mlađe od 10 godina dok je kroz koncentracijske logore prošlo oko 3.000 civila i branitelja gdje je ubijeno više od 100 logoraša. I danas se traga za 290 nestalih osoba u Vuikovaru –  rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić koja je i organizirala Dan vukovarskih branitelja.

Među brojnim braniteljima bili su i zapovjednici obrane Tomislav Merčep, Mile Dedaković i Branko Borković.

– Mi koji živimo u malim sredinama kao što je Vukovar jesmo za suživot i živimo ga ali oni gore, na vlasti, stalno nešto mute i bune nas. Od toga očito imaju nekakve koristi, ali mi se ne smijemo dati, rekao je Dedaković.

Svoje izaslanike u Vukovar poslali su predsjednica RH kao i predsjednici Sabora i Vlade, a koji su istaknuli značaj Vukovara u obrani Hrvatske kao i žrtve koje su podnijeli Vukovarci. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić rekao je kako i danas postoji niz neriješenih problema i pitanja koja opterećuju Vukovar i njegove branitelje kao i da se mnogi pitaju zašto su neki abolirani i zašto su nekima oprošteni zločini.

– Pitaju se i zašto akteri državne vlasti ponekad donose odluke i zakone koji su u suprotnosti s željama većinskog naroda u Vukovaru, rekao je Đakić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako od Vlade RH očekuje da u odnosu prema gradu heroju slijedi primjer predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Županijskim vlastima poručio je da očekuije da Vukovaru daju zasluženo mjesto koje gradu, kao sjedištu Vukovarsko-srijemske županije, i pripada na razini županije.

>> Vukovar se sprema za obilježavanje Dana vukovarskih branitelja

Komentara 12

JO
jozomali
16:35 10.03.2016.

jastreb original je legenda! ovaj mladi ni vlastite životinje nije u stanju nahraniti!

Avatar d-ano
d-ano
17:47 10.03.2016.

---...--decki drzite se jos dugo,,,,-):.

LA
Lavica7
15:46 10.03.2016.

Jastreb - legenda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije