Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća ponornica na svijetu

Čudesna zelena rijeka s puno izvora

Otočac
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
18.05.2018.
u 12:00

Potočna pastrva u Gack raste brže nego u drugim krškim rijekama

Dolina Gacke doista je čudesno mjesto; kroz veliko krško polje koje omeđuju Velebit prema Jadranu i masiv Kapele prema unutrašnjosti, kroz zelenu livadu vijuga rijeka Gacka, zelena, prozirna s čistom, pitkom vodom bogatom kisikom. Gacka izvire na jednom kraju polja, a ponire na suprotnom, a po duljini je zapravo treća ponornica na svijetu.

Najveći grad na Gacki je Otočac, prvotno izgrađen na mjestu račvanja Gacke, gdje su njezini rukavci činili “otok” po kojem je mjesto, koje ima oko četiri tisuće stanovnika, i dobilo ime. Posebnost Gacke jest i to što rijeka ima više izvora, a tri najjača su Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo. Atraktivni su i turistima jer imaju oblik jezerca i vrlo su slikoviti, a na njima se nalaze i brojne stare mlinice, odnosno ‘malenice’. Još u 20. stoljeću radilo ih je 60-ak, a danas ih tek nekoliko u Sinjcu radi ono što su radile stoljećima –melju žito koristeći se pogonskom snagom rijeke. Upravo te mlinice, od kojih su neke obnovljene i mogu se razgledati, poput Majerova mlina vlasnika Jure Majera, čuvaju staru tradiciju narodne gradnje drveno-kamenih mlinica.

Otočac
1/10

Osim mlinica, tu su i pile na vodu, stupe za stupanje i koševi za pranje sukna. Gačani su se rijekom kretali “plavima”, odnosno plovilima od izdubljenih jelovih trupaca, koji su svojstveni za Gacku i danas. U rijeci raste brojno vodeno bilje, toliko bujno da ga Gačani i dandanas kose i njome hrane stoku. Do 1937. u Gacki su živjele samo četiri vrste ribe: potočna pastrva, jegulja, piškur i štuka, koja je možda unesena u vrijeme Frankopana.

Posebno je zanimljiva potočna pastrva, koja u Gacki raste pet puta brže nego u drugim krškim rijekama, pa je ribolov na rijeci iznimno popularan ribičima iz cijelog svijeta. U Majerovu vrilu gosti mogu vidjeti proizvodnju brašna, ali i kupiti svježe samljeveno domaće brašno, te kušati svježe ulovljenu gacku pastrvu. Osim šetnje oko jezeraca, odnosno vrila, u obližnjem Otočcu gosti mogu navratiti u Muzej Gacke u kojemu se može proučiti arheološko japodska, povijesna i etnografska zbirka. Od spomenika, zanimljiva je i crkva Presvetog Trojstva iz 17. stoljeća, a mogu se obići i ostaci stare utvrde na brdu Fortica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije