Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Zadar se mora doći opet

Još je Hitchcock otkrio gdje sunce najljepše zalazi

Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
11.05.2018.
u 12:05

Jedan godišnji odmor nije dovoljan da biste dobro upoznali Zadarsku županiju, a mnogi se gosti godinama vraćaju

Jedan godišnji odmor nije ni izbliza dovoljan da biste dobro upoznali Zadarsku županiju. Gosti stižu sa svih strana svijeta, a, primjerice, Britanci i Amerikanci posljednjih je godina upoznaju ponajviše zahvaljujući niskotarifnom avioprijevozu. Zadar svrstavaju u top svjetske destinacije, no da se prije 50-ak godina moglo “guglati”, već bi se onda znalo da je Alfred Hitchcock baš u Zadru izjavio da je ovaj biser, koji je po predaji stariji i od Rima, grad s najljepšim zalazom Sunca na svijetu.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zamislite samo što bi najbolji od najboljih filmaša izjavio da ga je tih godina mogao opiti i zvuk morskih orgulja u kojima danas uživaju mnogobrojni turisti. Bi li to utjecalo na mekše horore, ne znamo, ali da je znao da svega 20-ak kilometara dalje postoji srcoliki otok, kakvih je samo nekoliko u svijetu, možda bi snimao i ljubavne filmove. Da je Zadarska županija zapravo “živi film”, potvrđuju i doduše preuveličane poveznice da se između tog srcolikog otoka Galešnjaka i Turnja kod Biograda nalazi “Atlantida” – nedavno pronađeni potopljeni gradić star više od 3000 godina.

Uh, tu bi imao što reći i Erich von Daniken, ali tu vrstu UFO turizma već dugo razvijaju na Pagu, otoku s “Mjesečevom površinom”. Pag je doduše ipak poznatiji po nevjerojatnim plažama i partijanerima. Ali, tek malo dalje opet film i mnoštvo nostalgičnih turista... Oni, i to uglavnom Nijemci, po vrletima Paklenice, Velebita u zamišljenom Pueblu svakog ljeta traže Winnetoua, zapravo svoju mladost tijekom koje su prikovani za TV ekrane gledali obračune Indijanaca i kauboja baš iznad Jasenice, Maslenice, Obrovca...

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Filmski brzaci, odnosno rafting na Zrmanji također mogu biti atraktivna kulisa kao, uostalom, i brojna mjesta na našoj obali koju posljednjih godina istražuju filmaši sa svih strana svijeta u potrazi na novim ambijentima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije