Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer o misi na Bleiburgu

'Cilj obilježavanja mora biti komemoracija žrtava i iskazivanje pijeteta'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.03.2019.
u 10:59

Osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskoga naroda, a isto tako i pokušaje politiziranja komemoracije ili relativiziranja zločinačkog karaktera ustaškog režima, rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vladi osvrnuo se i na odluku austrijske crkve da zabrani održavanje mise na Bleiburgu.

"Bleiburg za Hrvatsku predstavlja jedan od simbola najtežih povreda ljudskih prava i patnje hrvatskog naroda u 20. stoljeću. Cilj obilježavanja mora biti komemoracija žrtava i iskazivanje pijeteta prema svima koji su ubijeni bez suda i presude", rekao je premijer.

"Osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskoga naroda, a isto tako i pokušaje politiziranja komemoracije ili relativiziranja zločinačkog karaktera ustaškog režima", rekao je.  Premijer je naglasio da Vlada ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma i podržava politiku njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava u 20. stoljeću.

"Spremni smo uložiti napore, a to smo preko našeg veleposlanstva i ministarstva objasnili austrijskoj javnosti pa i u komunikaciji koja se odvija između crkava, ne upličući se u njihove relacije, na konstruktivan način da se iznađu odgovarajuća rješenja", izjavio je premijer Plenković.

Video: Premijer nije prihvatio ostavku ministrice Žalac

Ključne riječi

Komentara 16

ST
stefj
11:38 15.03.2019.

Ovaj puta bi premijer i predsjednica trebali osobno doći tamo na misu da pokažu podršku komemoraciji. Bez ikakvih govora, bez politike. Doći i odslušati misu u tišini... A Austrijski mediji su poznati kao lijevi mediji, vjerojatno najljeviji u EU. Njima se teško nešto može objasniti... Austrija uvijek piše različito os svih ostali o NATO-u, o odnosima unutar EU-a, ma o svemu. Nije to nikakav problem, to je jednostavno tako. Ono što je interesantno za Austriju da nema desnih novina...

ST
Stipan
13:35 15.03.2019.

Plenki može o svemu govoriti samo toliko koliko mu dozvoli Merkel odnosno BND.

Avatar FRANJO
FRANJO
12:09 15.03.2019.

Meni nije jasno ovi koji nose majice s slovom "U", kunu se u NDH i Antišu, zašto ne kažu, Istra i Dalmacija nisu Hrvatska, za nas je Hrvatska Zagreb i Hercegovina.................... Rekao bi jedan bivši zastupnik: Budi muško pa reci ...! Samo kad bi Ustaše imali cojones ... Nisu imali 40tih, a bome nemaju ih ni danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije