Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELEPOSLANSTVO RH

'Bleiburško polje je za Hrvate simbol masakra i mučenja'

Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.03.2019.
u 13:52

Mogućnost odvijanja ovakvog skupa u Austriji smatrali smo pomakom u smislu demokratskog razvoja i kao takvog ga poštivali. Bleiburško polje za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava, navodi Ministarstvo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković poslalo austrijskim i hrvatskim medijima u Austriji sljedeće službeno priopćenje vezano za izvještavanje austrijske javnosti o zabrani biskupije Gurk-Klagenfurt o održavanju ovogodišnjeg komemorativnog skupa u Lojbaškom polju kraj Bleiburga.

"U vezi s najnovijim raspravama oko komemoracijske svečanosti na Loibaškom polju veleposlanstvo Republike Hrvatske želi izraziti duboko žaljenje zbog percepcije događaja u austrijskoj javnosti koja u okupljanju na Blajburškom polju vidi „fašističku zabavu“, „najveće okupljanje neonacista u EU“, „skup ekstremne desnice“ ili „skup ustaša“.

Ovo grubo poopćavanje u izvješćima medija kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljavamo kao bolnu uvredu. Jednostavno je pogrešno na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike Vlade i crkvenih vlasti okupljene na Loibaškom polju nazivati fašistima.

Upravo se to, naime, radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: Prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj. Mogućnost odvijanja ovakvog skupa u Austriji smatrali smo stoga pomakom u smislu demokratskog razvoja i kao takvog smo ga i poštivali. Bleiburško polje za Hrvate je postalo simbolom masakra i mučenja, simbolom povrede ljudskih prava. Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima. Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o „političkoj instrumentalizaciji“ i dijelu „političko-nacionalnog rituala“. Ovakvim i sličnim imputiranjima i grubim prigovorima želimo se najodlučnije suprotstaviti i žurno apeliramo da se distancira od ovakvog jednostranog i neodrživog okrivljavanja, što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj već i Hrvata koji žive u Austriji."

VIDEO Komemoracija u Bleiburgu

Komentara 68

DA
danistine1
14:32 14.03.2019.

Ovdje se radi o pobijenom narodu bez suda.Ovdje se radi o mladosti koja je htjela pobjeći od komunističke tiranije a pobacana je u jame i rudnike.Ovfje se radi o razlikovanju dobra i zla.Ovdje se radi da osudimo zlo i zločin kao takav.Ovo nije politika nego pitanje ima li čovjeka u nama?

Avatar raco
raco
15:11 14.03.2019.

Ma dosta je već Austrijancima okupljanja stranaca kojima je cilj odati počast ubijenim fašistima i članovima njihovih obitelji.

TO
tomislav81
15:20 14.03.2019.

Pa umesto u Bleiburgu bi mogli imati u Jasenovcu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije