Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK ISELJENIKA

Brođanin iz Lihtenštajna: Ako se vladina mjera pokaže dobrom, vratit ću se i uzeti te novce

Slavonski Brod: Brođani uživali u toplom, gotovo proljetnom danu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
20.01.2022.
u 08:48

Brođanin Bojan Kljajić jedan je od onih koji je u potrazi za poslom i boljim životom napustio Hrvatsku, no sada razmišlja o povratku

Prema popisu stanovništva, u Slavonskom Brodu živi devet tisuća ljudi manje nego 2011. godine. 

Brođanin Bojan Kljajić jedan je od onih koji je u potrazi za poslom i boljim životom napustio Hrvatsku. 

- Nalazim se u nagrađivanom obiteljskom hotelu gdje radim kao kuhar. Radim s vrhunskim kolegama koji me cijene, gazdom koji me poštuje. Imam normalno radno vrijeme. I imam puno bolje životne i radne uvjete nego u Hrvatskoj - rekao je Bojan Kljajić iz Lihtenštajna za HRT. 

Međutim, zbog obitelji i prijatelja rado bi se vratio u Hrvatsku te pokrenuo vlastiti posao. 

- Ako se stvarno pokaže Vladina mjera kao dobra naravno da ću razmisliti dobro i uzet ću te novce - kaže Kljajić. 

Poticajne novčane iznose za povratnike Vlada je najavila krajem prošle godine, a povratnici mogu dobiti dodatnih 50.000 kuna za samozapošljavanje. 

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara nije očekivao toliki pad broja stanovnika. 

- Ovo je trend koji ne traje zadnjih 10 godina, nego 30 i puno više - ističe Duspara. 

Set demografskih mjera kojima mladim obiteljima pomažu kupiti ili izgraditi dom ublažio je, kaže, iseljavanje.

- Nažalost sve to ne može uroditi plodom ako nema i gospodarske sigurnosti za koju je ipak zadužena Republika Hrvatska - kaže Duspara. 

Komentara 17

Avatar SileZla
SileZla
09:21 20.01.2022.

Duspara priča gluposti. Brod je do 2000. imao rast stanovništva, čak i u ratno i vrijeme poslije Domovinskog rata Slavonski Brod je rastao zbog doseljavanja hrvata iz Bosanske Posavine. Smanjenje stanovništva je počelo dvijetisućitih, a naročito poslije ulaza Hrvatske u Europsku Uniju.

RO
romobil
11:49 20.01.2022.

Naravno Duspara ti si svoju čergu zaposlio i uredno zapošljavaš po gradskim firmama kao Bandić. Koliko si novih radnih mjesta otvorio? Inatio si se sa adezeom kao da je Brod tvoje privatno leno i prćija i sad lakonski pričaš o o tridest godina stagnacije grada, a istovremeno nisi za grad učinio ništa u petnaest godina mandata. Niti imaš znanja niti energije a zubima se držiš za gradonačeničku fotelju. Potrošen čovjek bez vizije i znanja koji je potjerao ljude iz grada svojim nečinjenjem i nesposobnošću.

Avatar hrvatska.desnica
hrvatska.desnica
09:18 20.01.2022.

To,to.Vrati se i pokreni svoj posao.Hijene su spremne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije