Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik JAR-a odbija odstupiti

Borac protiv korupcije na farmi sakrio milijune dolara

South African President State Visit to the UK
Foto: Yui Mok/PRESS ASSOCIATION
1/3
05.12.2022.
u 16:38

Predsjednik je tvrdio da je sporni novac zaradio prodajom 20 bivola kupcu iz Sudana

Iako se očekivalo, pa čak i najavljivalo, poslije skandala s novcem predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa (70) ipak neće podnijeti ostavku. Prema riječima glasnogovornika, kako prenosi BBC, Ramaphosa neće podnijeti ostavku na temelju, kako je rekao, netočnog izvješća niti se povlači u stranu.

– U dugoročnom je interesu naše ustavne demokracije, daleko izvan predsjedničkog mandata Ramaphose, da se tako očito manjkavo izvješće ospori. Predsjednik Ramaphosa borit će se i dalje i umjesto povlačenja tražit će drugi mandat kao čelnik stranke Afričkog nacionalnog kongresa – rekao je glasnogovornik Vincent Magwenya.

Jučer i danas trebaju se sastati najviša tijela Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) i odlučiti kako će stranka postupiti nakon ovog skandala.

Južnoafrički mediji pisali su da je bivši istaknuti borac protiv korupcije Ramaphosa držao velike svote gotovine na svojoj farmi te je taj novac nejasnog podrijetla. Da stvar bude gora, još je i prikrio krađu toga novca tako da je poslije svega istražno povjerenstvo, koje je činila skupina pravnih stručnjaka, zaključila da predsjednik Ramphosa mora odgovarati za taj slučaj.

Cijela skandal sa sumnjivim novcem izbio je u lipnju ove godine kada je bivši šef južnoafričke obavještajne službe Arthur Fraser podnio protiv Ramaphose prijavu zbog prikrivanja krađe četiri milijuna dolara u gotovini. Fraser je u prijavi naveo da je gotovina nestala s Ramaphosine farme divljači Phala Phala. Za prijavu su ubrzo doznali i mediji koji su pisali da je novac bio skriven u kauču. Suočen s optužbama, Ramaphosa je kazao da se u pitanju nisu bila četiri milijuna nego 500.000 dolara. Tvrdio je i da je taj novac zaradio prodajom 20 bivola kupcu iz Sudana. Međutim, istražno povjerenstvo u svojoj istrazi nije ušlo u trag kupcu iz Sudana, a prodani bivoli bili su i dalje na farmi jer ih nitko nije preuzeo. Tako su se pojavile sumnje u istinitost predsjednikovih tvrdnji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije