Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Bojkot nije rješenje

18.12.2008.
u 19:25

Najlakše bi bilo pozvati Hrvate da prestanu kupovati slovenske proizvode. Barem prvih dana, dok su strasti vruće, bojkot bi zasigurno bio jednako snažan kao referendumsko opredjeljenje Hrvata za vlastitu državu.

No, u emotivno najnabijenijim situacijama, kad je najteže sačuvati hladnu glavu, najpametnije je napraviti baš to. Bojkot slovenskih proizvoda, npr., u “Mercatoru”, sigurno bi se odrazio na profit tvrtke. Mnogim bi Hrvatima to bila zadovoljština. Ali, ako bi se pojavio višak radnika u Zagrebu, Splitu ili Zadru, na burzi ne bi završili Slovenci nego – Hrvati.

Naravno, ovo jest situacija koja osvješćuje ljude, pa nije zgorega da se okrenu hrvatskim proizvodima. No, ne zato da bi kaznili Slovence, nego zato da u vremenu krize zaštite svoje.

Slovenska je vlada postupila nekorektno jer morsku granicu pokušava ucrtati ucjenama. Međunarodno pravo, povijest, stručna mišljenja...? Sve to nije važno. Politika može preskočiti i pravo i pravdu. Hrvatski put u EU od početka je mukotrpan, ali jednom ćemo biti unutra.

Iako njegova vlada mora voditi računa o svojoj javnosti, u kojoj Hrvatska nije omiljena, Borut Pahor ne bi smio smetnuti s uma da ćemo u EU biti zajedno i da ćemo kao male države i mali narodi biti upućeni jedni na druge. Ovakav neprijateljski čin sigurno nije prilog dobroj vjeri na kojoj bi trebala počivati zajednička budućnost.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije