Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozadina smrti

Bivši libijski premijer: Gadafi je ubijen po nalogu stranih sila

mahmud džibril, mahmoud jibril
Reuters/PIXSELL
15.11.2011.
u 18:22

Mahmud Džibril, bivši šef Nacionalnog prijelaznog vijeća, uvjeren je da je Gadafi ubijen jer strani vođe nisu htjeli da neke tajne informacije dospiju u javnost.

Bivši predsjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmud Džibril smatra da je Moamar al-Gadafi ubijen prema narudžbi stranih sila, koje su se bojale kako bi zbačeni diktator mogao otkriti neke neugodne informacije, piše Bloomberg.

– Previše tajni bilo bi otkriveno. On je bio crna kutija cijele zemlje. Vodio je previše mutnih poslova s previše svjetskih vođa. S njim je, nažalost, nestalo mnogo informacija – izjavio je Džibril u intervjuu koji je dao prošli tjedan u SAD-u, gdje je nazočio konferenciji na Harvardu.

Kao najočitijeg sumnjivca Džibril vidi Katar, koji je obučavao i oružjem opskrbljivao pobunjeničke borce, osiguravao humanitarnu pomoć i zajmove od 100 milijuna dolara, dok su katarski zrakoplovi također odigrali važnu ulogu u uspostavljanju UN-ove zone zabrane letenja.

Katar je također podržao i pobunjeničkog vođu Abdela Hakima Belhadža, koji se nakon napada na SAD 11. rujna pridružio talibanima. CIA ga je uhvatila 2004. godine i poslala u Libiju, gdje je bio zatvoren sve do 2010.

Džibril je predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća bio do ostavke 23. listopada, a naslijedio ga je Abdurahim El-Keib. Džibril smatra da je današnja Libija duboko podijeljena te kako u zemlji postoje dvije vrste legitimnosti. Službena, koju utjelovljuje Vijeće, te neslužbena, to jest legitimnost još uvijek naoružanih boraca na terenu.

Komentara 47

OB
-obrisani-
18:35 15.11.2011.

Cemu diplomacija? Kazi po nalogu CKG cionista-kauboja-gusara.

Avatar flegmatik
flegmatik
18:57 15.11.2011.

Po nalogu stranih sila? Ne bih nikad to pomislio. A koje strane sile? Da nisu iz Irana ili neke takve zloceste drzave?

RE
@rea
19:27 15.11.2011.

Koji nezahvalnik !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije