Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlučio je Visoki kazneni sud

Bivšem HDZ-ovom gradonačelniku odbijena žalba: Dokazi protiv Puljašića i policajaca su zakoniti

Osijek: Uhićenih zbog mita, bivši HDZ-ov gradonačelnik Darko Puljašić te sudac Predrag Dragičević, dovedeni na sud
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
26.09.2023.
u 11:47

Dokazi koji su prikupljeni protiv Darka Puljašića, bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Požege te dvojice policajaca PU brodsko-posavske, Ivice Ćavara i Danka Vukovića su zakoniti, odlučio je Visoki kazneni sud (VKS), odbacivši žalbe Ćavara i Puljašića. Njih su se dvojica žalila na odluku optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku, koji je u prosincu, odlučujući o optužnici, odbio zahtjeve obrana da se neki dokazi izdvoje kao nezakoniti. Optužno vijeće je smatralo da su dokazi zakoniti, Puljašić i Ćavar su se na tu odluku žalili, no VKS im je žalbu odbio.

USKOK je lani u srpnju podigao optužnicu protiv njih trojice zbog zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti. U inkriminirano vrijeme jedan od policajaca je bio voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova u PU požeško-slavonskoj, a obojica se  terete se da su Puljašiću,  na njegov zahtjev dojavljivali kakvo je stanje izvida koji su se provodili protiv njega u aferi Komunalac. U toj aferi Puljašić se teretio da je zajedno sa svojim tadašnjim zamjenikom Mariom Pilonom, od svibnja 2020. do siječnja 2021. od direktora trgovačkog društva Komunalac Požega tražio da u postupku nabave usluga za projekte energetske obnove više stambenih zgrada pogoduje točno određenim projektantima. Puljašića je, tvrdio USKOK, zanimalo kako napreduju  izvidi u aferi Komunalac pa je od policajca tražio da mu dojave koga se ispituje.

Ivica Ćavar i Darko Puljašić su na sjednici optužnog vijeća lani u prosincu tražili da se iz spisa  izdvoje službene zabilješke, a Puljašiću su osobito bili sporni dokazi koji su protiv njega prikupljeni u drugom kaznenom postupku, poglavito snimke tajno snimljenih razgovora. No VKS je smatrao kao i Županijski sud u Osijeku, da su prikupljeni dokazi zakoniti, pa su žalbe odbijene.

VEZANI ČLANCI 

Puljašić je bio dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik Požege te bivši saborski zastupnik. Iz Sabora je otišao u siječnju 2021. kada je podnio ostavku jer se USKOK ozbiljno počeo zanimati za njega. Protiv njega je već pokrenuto nekoliko istraga, podignute su optužnice te donesene neke presude.... Zadnji je put je uhićen u srpnju ove godine, zajedno s Predragom Dragičevićem sucem Županijskog suda u Slavonskom Brodu. USKOK ih sumnjiči za primanje i davanja mita i ta istraga još nije okončana.

USKOK sumnjiči Puljašića da je od Dragičevića tražio pomoć oko  postupka koji se protiv njega ranije vodio zbog zloporabe položaja. Dragičević je, sumnja USKOK, isposlovao povoljan ishod za Puljašića u tom postupku, a ovaj se zauzvrat urgirao oko zapošljavanja članova njegove obitelji. Konkretnije, USKOK sumnjiči Dragičevića da je tijekom postupka koji je ODO Slavonski Brod vodio protiv Puljašića zbog zloporabe položaja, javljao stanje predmeta, obavijestio ga da je "riješio" da spis bude dostavljen na Općinski sud u Slavonskom Brodu,  da je utjecao na članove vijeća da se odbije žalba tužiteljstva na odluku suda o odbačaju optužnice... Za uzvrat, Puljašić je, sumnja USKOK, urgirao oko zapošljavanja i premještaja Dragičevićeva sina i snahe. Sin je radio u policiji, a snaha na sudu...

Nadalje, u veljači ove godine Puljašić je nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, a od izrečene kazne, godinu dana mora provesti i zatvoru. Teretio se za krivotvorenje isprave vezano za početak radova na dogradnji dvorane Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi, projektu ukupne vrijednosti 12,7 milijuna kuna. Prema optužnici, Puljašić, koji je u to vrijeme bio gradonačelnik Požege, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a,  teretio se  da je pokušao  projekt kojemu je istjecao rok spasiti krivotvorenim računima i lažiranjem troškova o radovima koji, zapravo, nisu niti bili izvedeni. Na temelju toga, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU isplatilo je Gradu Požegi gotovo milijun kuna, a sve se događalo tijekom 2017. i 2018.

VEZANI ČLANCI 

Koji mjesec kasnije, Puljašić je zbog trgovine utjecajem osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od 14 mjeseci zatvora, od čega šest mora provesti u zatvoru dok mu se ostatak mijenja uvjetnom uz rok kušnje od dvije godine. U tom je postupku osuđen i njegov zamjenik Mario Pilon. Prema optužnici, Puljašić i Pilon su se teretili da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika Skupštine požeškog poduzeća Komunalac u kojem Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada. Teretilo ih se da su tražili od Viteza da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute. To je bilo 2020, a on ih je odbio.

Informacije iz tog postupka su mu, tvrdi USKOK, odavali Ćavar i Vuković, pa sada nakon odluke VKS-a  njih dvojica i Puljašić čekaju odluku o pravomoćnosti optužnice.

VIDEO Na Kosovu i dalje napeto: Svi prilazi selu Banjska zatvoreni kao i dva granična prijelaza

 

Komentara 1

KA
kanđija
09:36 29.09.2023.

A Čavar i drugi policajac i dalje rade...što se to događa sa policijom..stalno pune naslovnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije