Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podmićivanje

USKOK otkrio za što tereti bivšeg gradonačelnika Puljašića i suca Dragičevića

Osijek: Započelo suđenje bivšem gradonačelniku Požege, Darku Puljašiću, i Mariu Pilonu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
12.07.2023.
u 13:20

Pokrenuli su istragu i zatražili određivanje istražnog zatvora protiv obojice.

Nakon što su u utorak ujutro uhićeni bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić te sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu Predrag Dragičević zbog davanja i primanja mita, USKOK je dan kasnije obznanio za što ih se konkretno sumnjiči. Pokrenuli su istragu i zatražili određivanje istražnog zatvora protiv obojice.

– Osnovano se sumnja da su u razdoblju od veljače 2018. do kraja 2020. godine u Požegi i Slavonskom Brodu prvookrivljeni, kao sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu, i drugookrivljeni, kao tadašnji gradonačelnik Grada Požege, ostvarili dogovor o međusobnom pogodovanju s osnova njihovih dužnosti. U okviru tog dogovora prvookrivljeni je, kao protuuslugu drugookrivljenom za njegov angažman oko pronalaska boljeg radnog mjesta za suprugu njegova sina, kao i oko premještaja njegova sina zaposlenog u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj na drugo radno mjesto, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa općinskog suda formiranog u povodu optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu podignute protiv drugookrivljenog zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Također je osigurao da vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu odbije kao neosnovanu žalbu Općinskog državnog odvjetništva na odluku optužnog vijeća Općinskog suda u Slavonskom Brodu, zbog čega je navedeni kazneni postupak pravomoćno obustavljen – izvijestio je USKOK.

Dragičević je, sumnjiči se nadalje, taj predmet protiv Puljašića zaprimio kao sudac izvjestitelj te je nastavio rad na njemu, iako se trebao izuzeti zbog poznanstva s gradonačelnikom te poznanstva članova njegove obitelji s njim. Međutim, nakon što je vijeće, s obzirom na način na koji im je sudac Dragičević izložio stanje spisa, prihvatilo njegov prijedlog i donijelo odluku kojom se predmetna žalba odbija kao neosnovana, sudac evidencije odbio je evidentirati navedenu odluku.

– Potom je prvookrivljeni članovima vijeća neistinito predočio da je sudac suglasan s odlukom, ali da je neće evidentirati iz osobnih razloga. Na taj način je stvorio privid okolnosti uslijed kojih je sam evidentirao odluku i tako spriječio da vijeće ponovno razmatra predmet te da sudac zadužen za evidenciju iznese vijeću razloge odbijanja evidentiranja, za koje je znao da nisu osobne već pravne prirode – izvijestio je USKOK.

Nakon što je kazneni postupak protiv bivšeg gradonačelnika pravomoćno obustavljen, sudac je sve do kraja 2020. tražio od njega daljnja posredovanja radi rješavanja boljeg radnog mjesta za suprugu njegovog sina. Tako je gradonačelnik poručivao sucu, navodi se, da je ta osoba "bez problema rješiva…", na što je sudac odgovorio da je "bila rješiva i prije dvije godine samo da je bilo dobre volje bez kalkulacija i držanja na kratkoj uzici“. Ujedno je Puljašić, sumnjiči se, organizirao sastanke sa sucem i upraviteljem Kaznionice u Požegi radi premještaja njegova sina u tu kaznionicu.

 

Komentara 3

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
13:50 12.07.2023.

USKOK otkrio za što pokraj Boga i domoljublje tereti bivšeg gradonačelnika pravog hrvata Puljašića i suca hrvatskog domoljuba Dragičevića.

MR
mrck1996
15:32 12.07.2023.

I onda jos suci traze da im se dizu place, a svaki drugi clanak pise kako primaju mito.

FR
FranjoTT
09:05 14.07.2023.

Nego hoće li namiriti zazliku u šteti koji su počinili? Hoće li djeca zaposlena preko veze dobiti otkaz uz kaznenu prijavu i vratiti sav isplačen novac ili vam se ipak na kraju sve isplatilo? Dobit je puno veća od kazne! Baš zato volim HDZ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije