Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika uskočko-policijska akcija

Oglasio se USKOK: Više uhićenih zbog mita, među njima bivši HDZ-ov gradonačelnik te sudac

Zagreb: Darko Puljašić komentirao je skidanje imuniteta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.07.2023.
u 09:57

Istražitelji su im jutros pokucali na vrata, a kako se neslužbeno doznaje, nova uskočko-policijska akcija pokrenuta je zbog koruptivnih djela, odnosno primanja i davanja mita te pogodovanja oko zapošljavanja.

Više osoba uhićeno je u najnovijoj uskočko-policijskoj akciji koja je u tijeku, a među njima su, prema neslužbenim informacijama Predrag Dragičević, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu i Darko Puljašić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege. Istražitelji su im jutros pokucali na vrata, a kako se neslužbeno doznaje, nova uskočko-policijska akcija pokrenuta je zbog koruptivnih djela, odnosno primanja i davanja mita te pogodovanja oko zapošljavanja.

VEZANI ČLANCI:

Puljašić je bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege koji je u veljači ove godine nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, a od izrečene kazne, godinu dana mora provesti i zatvoru. Teretio se za krivotvorenje isprave vezano za početak radova na dogradnji dvorane Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi, projektu ukupne vrijednosti 12,7 milijuna kuna. Prema optužnici, Puljašić, koji je u to vrijeme bio gradonačelnik Požege, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a,  teretio se da je pokušao projekt kojemu je istjecao rok spasiti krivotvorenim računima i lažiranjem troškova o radovima koji, zapravo, nisu niti bili izvedeni. Na temelju toga, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU isplatilo je Gradu Požegi gotovo milijun kuna, a sve se događalo tijekom 2017. i 2018. U istom je postupku nepravomoćno osuđen.

18.09.2020., Zagreb - Zastupnik Darko Puljasic komentirao je skidanje imuniteta.rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Koji mjesec kasnije, Puljašić je zbog trgovine utjecajem osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od 14 mjeseci zatvora, od čega šest mora provesti u zatvoru dok mu se ostatak mijenja uvjetnom uz rok kušnje od dvije godine. U tom je postupku osuđen i njegov zamjenik Mario Pilon.

VEZANI ČLANCI:

Prema optužnici, Puljašić i Pilon su se teretili da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika Skupštine požeškog poduzeća Komunalac u kojem Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada. Teretilo ih se da su tražili od Viteza da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute. To je bilo 2020, a on ih je odbio.

Ima i optužnicu kojom ga USKOK tereti da je od dvojice policajaca tražio da mu odaju podatke iz istraga. Što se tiče Dragičevića, on se prije nekoliko godina bio kandidirao za predsjednika suda u Slavonskom Brodu, no nije bio izabran te je svojevremeno demantirao i da je kazneno prijavljen USKOK-u.

O akciji na području Požeško-slavonske županije oglasili su se MUP i USKOK.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su rano jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba, od kojih je jedna predstavnik sudbene vlasti. Provođenje dokaznih radnji u tijeku je na području Požeško-slavonske županije, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja, PNUSKOK će podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", priopćio je MUP.

"Uhićenja i hitne dokazne radnje rezultat su kriminalističkog istraživanja koje provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om. Navedene radnje provode se na području Požeško-slavonske županije, a odnose se na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. Budući da jedna osoba u odnosu na koju se provode navedene radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti, od Državnog sudbenog vijeća zatraženo je skidanje imuniteta što je DSV i odobrio. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", stoji u priopćenju USKOK-a.

Video: Mršav, neuredne kose, neobrijan: Filip Zavadlav na sudu

 

Komentara 31

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
07:58 11.07.2023.

Uhićen sudac zbog mita? Na žalost to već dugo nije vijest za naslovnicu u Lijepoj našoj. Vijest je ravna onoj da pada kiša ili da se ne odvozi smeće u metropoli.

BF
bf23
08:13 11.07.2023.

Još jedan sudac? Uopće se ne čudim,ali neka su dobili povišice za svoj nerad i korupciju.

EJ
ejStef
07:57 11.07.2023.

Aha, nastavak. Sada kopaju dublje i nalaze sve više. Prvo se izvukao uvjetno, nakon ovog više neće... Sada je zapravo pitanje koga sve će povući sa sobom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije