Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO KAŽU LIJEČNICI

Biološki lijekovi nisu zamjenjivi

Vesna Ramljak
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
15.12.2017.
u 21:00

Liječnici i udruge pacijenata upozoravaju da pacijenti moraju biti informirani o koristima i rizicima promjene biološke terapije

Pacijenti moraju kroz informirani pristanak biti upoznati s koristima i rizicima promjene biološke terapije i ne smije doći do zamjene jedne biološke terapije drugom iz nemedicinskih (administrativnih) razloga. Smisao je to obrasca informiranog pristanka za pacijente prilikom propisivanja bioloških i biološki sličnih lijekova, što su ga jučer objavile Europa Donna Hrvatska i Koalicija udruga u zdravstvu, zajedno s nizom udruga, uglavnom pacijenata.

Potencijalne nuspojave

Doc.dr.sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, naglasila je važnost komunikacije liječnika i pacijenta pri biološkom liječenju.

– Svi pacijenti prije propisivanja biološke terapije trebaju biti dobro upoznati s omjerom koristi i rizika uzimanja bioloških lijekova, kao i s potencijalnim nuspojavama, kako bi mogli aktivno sudjelovati u konačnoj odluci o svom liječenju – naglasila je doc. Ramljak.

>> Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Biološki lijek je onaj čija se djelatna tvar proizvodi ili izlučuje iz biološkog izvora – ljudskog, životinjskog ili mikrobiološkog. To je visokoučinkovit skupi lijek koji se daje kad pacijenti ne reagiraju na konvencionalne lijekove. Djelatne tvari bioloških lijekova složenije su strukture nego one kemijskih i zato je gotovo nemoguće proizvesti biološku djelatnu tvar s identičnom konstrukcijom. Kod generičkih lijekova to je moguće zbog jednostavnije kemijske strukture.

– Postoje još neodgovorena pitanja vezana uz biološki slične lijekove budući da su u visokoj mjeri slični originalnima, ali nije moguće do kraja ih replicirati, za razliku od generičkih lijekova. Zbog toga je potrebno pratiti ishode njihove primjene, kako bi se dugoročno utvrdila njihova djelotvornost i sigurnost za pacijente – ukazao je prof. dr. sc. Robert Likić iz Klinike za unutarnje bolesti Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb.

Autonomna odluka liječnika

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, objasnio je pozadinu donošenja prijedloga informiranog pristanka i potrebu zagovaranja njegovog uvođenja. – Pacijenti trebaju dobiti sve relevantne informacije i sudjelovati u donošenju odluka o svom liječenju, a liječnicima se mora omogućiti autonomna odluka o odabiru lijeka s Lista lijekova HZZO-a temeljem kliničke procjene pacijenta, bolesti i lijeka – kazao je i naglasio kako je i stav Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) da se izvorni biološki lijekovi i njima sukladni biološki slični lijekovi ne mogu međusobno automatski zamjenjivati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije