Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planovi

Cilj Liječničke komore zadržati 5500 budućih doktora u RH

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
13.12.2017.
u 19:08

S jedinicama lokalne samouprave pokreću Partnerstvo za zdravlje, projekt poticajnih mjera stanogradnje za liječnike

Hrvatsku je od 2013. godine napustilo 550 liječnika, od čega u 2017. godini manje nego prijašnjih godina, njih 35. Prosječna dob onih koji odlaze je 30,6 godina.

Uz činjenicu da će se u sljedećih deset godina umiroviti više od 4000 liječnika, ovaj problem zahtijeva promptnu, dobro osmišljenu i usklađenu reakciju države i jedinica lokalne samouprave. Međutim, vlasti do danas nisu donijele nijednu mjeru za rješavanje problema deficita liječnika, rekao je dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

– Komora u 2018. planira daljnje korake u cilju stvaranja poticajnog radnog i životnog okružja liječnicima kako bi vidjeli perspektivu za ostanak u Hrvatskoj. Paralelno s umirovljenjem 4000 liječnika, sustav će ih obrazovati više od 5500 i cilj nam je njih zadržati. Komora je zato odlučila sve svoje resurse staviti u službu zdravstvenog sustava – kaže Goluža. Tako s jedinicama lokalne samouprave pokreću Partnerstvo za zdravlje, projekt poticajnih mjera stanogradnje za zadržavanje liječnika u lokalnim sredinama. – Razgovarali smo uspješno s gradonačelnikom Vrkićem i nadam se da ćemo liječnicima u Osijeku omogućiti povoljnu kupnju stanova. Osijek je sveučilišni grad i perspektiva zdravstva za Slavoniju – ističe Goluža.

U 2018. kreće i projekt HeMED – Hrvatska elektronička multimodalna platforma za edukaciju liječnika i pacijenata. Realizirat će se 10 milijuna kuna od ukupno 30 za program stručnog usavršavanja liječnika opće i obiteljske medicine, a osigurana su dva milijuna kuna za program međunarodnog stručnog usavršavanja liječnika, koji uključuje suradnju s hrvatskim liječnicima u inozemstvu. Sve što će plasirati u 2018. vrijedno je 50 milijuna kuna, kaže, pri čemu stvaraju nove vrijednosti ne opterećujući proračun. Na novinarsko pitanje o Komorinoj tvrtki Aorta, čelnik HLK kazao je da se tvrtka bavi izdavaštvom i drugim poslovima koji stvaraju dodatne vrijednosti, dok je Komora zadržala komuniciranje s državom.

– Drago mi je da je ministar financija naglasio kako će reforma zdravstva iduće godine biti prioritet. Donošenje zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju velika je prilika da se zdravstveni sustav stavi u održive okvire i HLK će u tome aktivno sudjelovati svojim prijedlozima – komentirao je Goluža.

Komentara 2

KO
kojikura
23:05 13.12.2017.

ili sa parama ili penzijom ili članstvenom čašću ili oba troje skupa ili pohlepom ili zavistću ili...

Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
19:26 13.12.2017.

Stavi te im kugle sa lancima oko nogu.hehehehe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije