Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTREBNA STRATEGIJA

U mirovinu ide 4000 liječnika, evo gdje u Hrvatskoj najviše nedostaje liječnika

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
04.12.2017.
u 21:22

Imamo 14.394 liječnika, prosječno imaju 46 godina, u Zagrebu radi svaki treći. Od 2013. od ulaska u EU u inozemstvo je otišlo 525

U idućih deset godina umirovit će se više od 4000 liječnika, najviše dosad, a istovremeno će na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj diplomirati najveći broj doktora medicine (u posljednjih 10 godina upisano ih je oko 7500).

Plan zamjene generacija

Važno je napraviti dobar plan njihove zamjene, posebno zato što obrazovanje i usavršavanje liječnika specijalista traje od deset do 15 godina, a u idućim se desetljećima očekuje neprekidan rast populacije u dobi od 65+ uz istovremeni uzlazni trend odlaska mladih liječnika iz zemlje.

Krajnje je vrijeme za izradu strategije koja će donijeti kvalitetno i održivo rješenje, zaključak je Demografskog atlasa hrvatskog liječništva, koje je Hrvatska liječnička komora predstavila na 1. Saboru hrvatskog liječništva proteklog vikenda u Rovinju.

Najnepovoljniji omjer specijalista u dobi od 55+ i broja specijalizanata, u trima je specijalizacijama. Medicina rada i sporta ima čak sedam puta više starijih specijalista nego specijalizanata. Među obiteljskim doktorima taj je omjer 4,3:1, u području školske i adolescentne medicine 3,6:1, a u kliničkoj mikrobiologiji 3,4:1 u korist starijih pacijenata.

1/12

Manjak liječnika primarne zdravstvene zaštite najizraženiji je u Virovitičko-podravskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Više od 35% liječnika u tim regijama starije je od 55 godina. Demografski pokazatelji liječništva kazuju da je u RH 14.394 liječnika, od toga 63% žena, a prosječno su u dobi od 46 godina i svaki treći radi u Zagrebu. Isključivo privatno radi devet posto liječnika.

Od 2013. otišlo ih je 525. Svaki četvrti bolnički liječnik radi prekovremeno više od 10 sati tjedno. U Velikoj Britaniji, primjerice, radi se po točno određenom rasporedu 40 do 47 sati tjedno.

Kako je u Britaniji

– Znam svoj raspored za 2018. godinu i mogu planirati svoje vrijeme. Moguće je izvan tog vremena raditi drugdje, to dopuštaju jer liječnika i tamo nedostaje. Po mojoj procjeni, rad u britanskom zdravstvenom sustavu malo je previše birokratiziran, a liječnik provodi manje vremena uz pacijenta u bolničkom krevetu no što bi trebao – kazao je dr. Vanja Giljača, koji radi u Britaniji.      

Komentara 12

NA
Narcis660
23:07 04.12.2017.

Zdravstvo u banani!Uvozit ce strane lijecnike sa bog zna kakvim diplomama a nase ljude strucne i obrazovane neplacaju i naravno da odlaze....Tuzno i jadno ovo je propast.Jednoatavno vise nesmines biti bolestan ili traziti alternativu ili vraca.Lijecnika nece biti!

BH
Bunjevac=Hrvat
23:05 04.12.2017.

Zdravstvo je sustav koji ni za milimetar ne trpi improvizacije,ergo,koliko para toliko muzike!

GM
guy-martin
08:12 05.12.2017.

Ajde dosta vise . . . nedostaje u svim strukama svih profila. Valjda najmanje nedostaje lijecnika. Nedostaje lijecnika zato sto velika vecina u bolnicama ne radi nista jer imaju svoje privatne poliklinike. Bolnice sunprakticki zatvorene za javnost jer se hladni zahvati narucuju samo preko tih privatnih poliklinika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije