Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA VRO “BLJESAK”

'Bilo je to malo hrabrih i dobrih ljudi, vječna im slava i hvala'

Foto: Kolaž/Pixsell
1/8
01.05.2021.
u 17:59

Imena svih poginulih pročitao je Krešimir Šimić, i sam sin poginulog branitelja, a politički disonantnih tonova nije bilo

Na današnji dan prije sad već puno godina, hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica 1993. godine omogućili da se u kolovozu 1995. Hrvatska konačno spoji i oslobodi – kazao je predsjednik RH Zoran Milanović nakon polaganja vijenaca na proslavi 26. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Bljesak” u spomen-parku hrvatskih vitezova u Okučanima.

Obljetnica obilježena maskama

On je izrazio zahvalnost braniteljima, hrvatskim junacima i herojima koji su se borili za Hrvatsku.

– To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi, kadrovskim službama... A ovdje i na drugim bojištima Hrvatske borio se mali broj ljudi. Njima vječna slava i hvala – rekao je Milanović.

U sklopu središnje svečanosti kod spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine” policijski službenik Krešimir Šimić, i sam sin poginulog hrvatskog branitelja, pročitao je imena svih poginulih u “Bljesku”, nakon čega su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.

Počast poginulima u Okučanima odao je cijeli državni vrh, ali u odvojenim izaslanstvima, što je obrazloženo epidemiološkim mjerama. Ovu, 26. obljetnicu veličanstvene vojne pobjede tako su obilježile maske, ali i vremenska i fizička distanca. Iako su bili u odvojenim izaslanstvima, i predsjednik Milanović i premijer Andrej Plenković bili su složni u odavanju počasti svim poginulim i smrtno stradalim braniteljima u akciji koja je zlatnim slovima upisana u povijest hrvatskog naroda i koja je omogućila“Oluju” i mirnu reintegraciju.

U skladu s usmenom zapovijedi predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Milanovića upućenoj vojnom vrhu da s njim idu u Okučane, uz Milanovića su vijenac položili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednici sva tri roda Hrvatske vojske. Ipak, i Plenković se snašao pa je i on uza se imao pratnju u vojnim odorama. Vijence su s premijerom u Okučanima položili glavni inspektor obrane, general pukovnik Drago Matanović sa zamjenikom i bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, umirovljeni general Josip Lucić.

Inače, državni se vrh ovoga puta držao komemorativnih tonova, dok politički disonantnih tonova nije bilo. Predsjednik i premijer suzdržali su se od nastavka sukoba. Podsjetivši kako 51 kocka vedrine u spomen-parku simbolizira one koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja i ranjenima u ovoj akciji, ali i ministru Tomi Medvedu koji je potaknuo podizanje spomenika.

– Naša je Vlada donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine, ispraviti određene stvari koje nisu bile dobre. To činimo jer smatramo da je Domovinski rat temelj države Hrvatske. I u budućnosti ćemo učiniti sve za dignitet Domovinskog rata. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu – kazao je Plenković, koji se, kao ni predsjednik Milanović nije htio osvrtati na njihovu međusobnu polemiku koja je trajala proteklih dana.

– Nije ni vrijeme ni mjesto da o tome razgovaramo. Ali bitno je da smo danas ipak svi tu, za razliku od lani – poručio je kratko Plenković, aludirajući time na prošlogodišnji potez Zorana Milanovića, koji je zbog majica s natpisom “za dom spremni” napustio Okučane i proslavu jubilarne, 25. obljetnice “Bljeska”.

Poštovanje hrvatskim herojima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata, “Bljesak”, izrazio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Bio je to uvod u “Oluju”

– “Bljesak” je akcija kojom su hrvatski branitelji slomili kralježnicu projektu velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj akciji “Oluja”. Iskazujem poštovanje prema svima koji su sudjelovali, ali posebna zahvalnost onima koji su dali život – poručio je Jandroković te dodao:

– Prostor za polemike postoji drugim danima, danas je dan ponosa i slave. Došli smo iskazati poštovanje vojnicima, braniteljima i policajcima, to je najvažnije. U akciji “Bljesak” 1. i 2. svibnja 1995. za samo 36 sati hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile su zapadnu Slavoniju, odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji i od posljedica ranjavanja smrtno je stradao 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena.

Konačan poraz velikosrpske politike u Hrvatskoj uslijedio je početkom kolovoza 1995., kada je u pobjedonosnoj oslobodilačkoj operaciji “Oluja” oslobođen preostali dio okupiranog teritorija.

 

Ključne riječi

Komentara 6

ST
stjepfar2
18:16 01.05.2021.

Gospodin Milanović nikada nije bio moj izbor ali ako su ove riječi iskrene kapa do poda u svemu ste u pravo.

FR
franjo
20:58 01.05.2021.

Lokalni su izbori. Borba za svaki glas.

TT
TTjac
19:42 01.05.2021.

Tada malo hrabrih i dobrih ljudi, danas hrpa govana, smrada i truleži. Uzalud nam borba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije