Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRO 'Bljesak'

Milanović: Malo hrabrih ljudi se ovdje borilo, mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi...

Okučani: Predsjednik Milanović položio vijenac povodom 26. obljetnice VRO "Bljesak"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/22
01.05.2021.
u 10:40

Policijski službenik Krešimir Šimić iz Slavonskog Broda, i sam sin poginulog hrvatskog branitelja, pročitao je imena 42 branitelja poginula u akciji Bljesak.

U Okučanima je nešto iza 8 sati počelo okupljanje povodom obilježavanja vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom je prije 26. godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

10:35 Vijenac je položio i premijer Andrej Plenković

- Došli smo još jednom odati počast našim herojima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu. Želim zahvaliti svima njima, suborcima, obiteljima poginulih branitelja, ranjenima u ovoj akciji, ali i ministru Tomi Medvedu koji je potaknuo da se ovdje napravi ovakav spomenik, kazao je Plenković. Cijelu izjavu pogledajte OVDJE
 

Foto: Vedran Balen

10:05 Kao što je i predviđeno, u 10 sati vijenac je položio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predvodeći izaslanstvo Hrvatskog sabora.

VIDEO Izjava predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

- U ime Hrvatskog sabora, s velikim ponosom došao sam ovdje iskazati poštovanje hrvatskim herojima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata, operaciju Bljesak, kojom su slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj akciji Oluja. Iskazujem poštovanje prema svima koji su sudjelovali, ali posebna zahvalnost onima koji su dali život - kazao je Jandroković.

Na novinarsko pitanje da komentira to što je obljetnica ostala u sjeni sukoba Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, odgovorio je da na današnji dan ne želi komentirati podjele.

- Danas je dan kada svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku i svima koji su sudjelovali u bitnim, presudnim trenucima hrvatske povijesti. Prostor za polemike postoji u drugim danima danas je dan pobjede i slave. Svi smo došli iskazati poštovanje, bitno je da smo tu - rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

9:45 Predsjednik Zoran Milanović održao je  kratki govor nakon kojeg nije odgovarao na novinarska pitanja.

- Na današnji dan prije sad već puno godina, hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica 1993. godine omogućili da se u kolovozu 1995. Hrvatska konačno spoji i oslobodi. To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi, kadrovskim službama... A ovdje i na drugim bojištima Hrvatske borio se mali broj ljudi. Njima vječna slava i hvala - kazao je Milanović nakon polaganja vijenaca.

VIDEO Izjava predsjednika Zorana Milanovića

9:12 Policijski službenik Krešimir Šimić iz Slavonskog Broda, i sam sin poginulog hrvatskog branitelja, pročitao je imena 42 branitelja poginula u akciji Bljesak.

VIDEO Obilježavanje vojno-redarstvene akcije "Bljesak" 

8:55 Obilježavanje je započelo intoniranjem hrvatske himne. Vijence će prvo položiti izaslanstva hrvatskih branitelja. Milanović će položiti vijenac u 9.30, Jandroković u 10, Plenković u 10.30. Kako koji položi vijenac, odmah poslije toga će dati izjavu novinarima.

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava. Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca počinje u 9 sati s razmacima od 30 minuta.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike RH Zoran Milanović s izaslanstvom položit će vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika u 9.30 sati. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Hrvatskog sabora i položiti vijenac u 10 sati. Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položit će vijenac u 10.30 sati.

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

 

Ključne riječi

Komentara 38

BE
Berlioz
08:58 01.05.2021.

Čestitke svim sudionicima akcije "Bljesak", te svim ljudima i obiteljima koji su podnijeli žrtvu za oslobađanjem države.

GU
General_U
09:21 01.05.2021.

Čestitke hrvatskim braniteljima i pobjedničkoj HV. OVI ŠTO IH BOLE PREPONE I SLIČNI BOLJE DA SU OSTALI DOMA. NIJE IM TU MISTO.

Avatar Dalmatinka*
Dalmatinka*
10:10 01.05.2021.

Poljubi zemlju po kojoj hooodas...Ne diraj sunce, sunce sa neeeba...I nemoj nikad dusu da prooodas...Ljubav je nada, Ljubav je snaga sto ti treeeba 💖

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije