Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Bljesak

Na obilježavanje 26. obljetnice oslobođenja zapadne Slavonije dolazi cijeli državni vrh

Okuèani -  Obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
30.04.2021.
u 20:44

Iz MORH-a su izvijestili kako će se, sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje VRO Bljesak provesti uz sukcesivni dolazak izaslanstava

U subotu se navršava 26 godina od početka vojno-redarstvene akcije "Bljesak" koja je započela u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine i u kojoj su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije za samo 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije.

Isto tako, zauzet je vrlo važan strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. Nažalost, unatoč dobroj koordinaciji svih snaga u akciji je stradao 51 pripadnik vojske i policije, a njih 162 je ranjeno. Akcija Bljesak prethodila je operaciji Oluja, koja je uslijedila tri mjeseca kasnije, čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Ove godine u nešto skromnijem obliku zbog mjera na snazi protiv širenja epidemije u Okučanima će biti obilježena 26. obljetnica odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO u akciji ispred pomenika "Kristalne kocke vedrine". Na obilježavanju se i ove godine očekuje kompletan državni vrh.

Iz Ureda predsjednika stiglo je priopćenje kako će predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u 9.30 sati  položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomen obilježja „Kristalna kocka vedrine“ na Trgu dr. Franje Tuđmana.

U njegovu izaslanstvu bit će i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno – mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas, ratni zapovjednik iz VRO „Bljesak“ umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, ratni zapovjednik VRO „Bljesak“ i potpredsjednik Udruge „VeDRA“ umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni brigadir Miodrag Demo, pomoćnik zapovjednika ALFI Boris Biličić, umirovljeni brigadir Ivan Rašić, predsjednik Udruge TIGAR 90/91 Rakitje umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, predsjednik udruge VeDRA Ranko Britvić, tajnik udruge VeDRA-e Zoran Radman, vojni kirurg u Domovinskom ratu umirovljeni bojnik Zdravko Roje i član Središnjeg odbora udruge VeDRA-e Feđa Klarić.

Iz MORH-a su izvijestili kako će se, sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje VRO Bljesak provesti uz sukcesivni dolazak izaslanstava. Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca započet će u 9 sati s razmacima od 30 minuta.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Hrvatskog sabora i položiti vijenac u 10 sati, dok će predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom vijenac položiti u 10.30 sati. Nakon polaganja vijenaca, predviđene su izjave za medije na platou ispred crkve Sv. Vida u Okučanima.

Misa zadušnica služit će se u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu u 17.30 sati, nakon čega je polaganje vijenac kod Kapelice Pieta Croatica.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Plenković o ovogodišnjem obilježavanju VRO Bljesak 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
06:17 01.05.2021.

Nadam se be hosstaskih oznaka...

VA
vadis1
00:01 01.05.2021.

Proslavama nema kraja, sad ova sad ona. Treba imati jednu proslavu godisnje koja ce objediniti sve proslave.

FE
fefellerunt
12:22 01.05.2021.

Proslava koju ne zanima 90% građana ove države , da je neradni dan kao 5.8. onda bi smeće to još i malo zanimalo , ovako je smeće usredetočeno na roštiljanje, izleti kako bi trošili novac od države za koju su neki ulagali veliki napor uz žrtvu da bi poslije slušali kako nikad ništa nisu radili. Tako je to kad se rodiš među narodom koji je bio nesposoban imati državu 1000 godina, njima država znači kao bankomat iz kojeg bez uloga dižeš novce za lagodan život .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije