Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bosna i Hercegovina

Radončiću Sud BiH odredio jedmomjesečni pritvor

sudački ćekić
Foto: DPA/PIXSELL
28.01.2016.
u 16:26

Sud je tako prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH da se Radončiću, koji se smatra utjecajnim političarem, odredi pritvor radi sprečavanja ometanja istrage, utjecaja na svjedoke ili dovršenja počinjenja početog kaznenog djela.

Bosanskohercegovački političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić ostat će u istražnom pritvoru idućih mjesec dana, odlučio je danas Sud BiH.

Sud je tako prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH da se Radončiću, koji se smatra utjecajnim političarem, odredi pritvor radi sprečavanja ometanja istrage, utjecaja na svjedoke ili dovršenja počinjenja početog kaznenog djela.

"Uvidom u dokazni materijal utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo za koje se tereti", stoji u priopćenju Suda BiH.

Radončićev odvjetnik Dragan Barbarić nije iznenađen određivanjem pritvora s obzirom na političke okolnosti i najavio je žalbu na ovu odluku Suda BiH.

Ročište za određivanje pritvora u srijedu je trajalo gotovo šest sati.

Odjel za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Tužiteljstva BiH predstavio je više od stotinu stranica prijepisa prisluškivanih telefonskih razgovora Radončića i njegovih suradnika koji svjedoče o njegovim pokušajima utjecaja na svjedoke u sudskom postupku i političkih i medijskih pritisaka s ciljem zaustavljanja pokrenutih istraga.

Radončić je uhićen u ponedjeljak pod sumnjom da je počinio kazneno djelo ometanja pravosuđa i protuzakonitog nuđenja dara ili koristi.

Tereti ga se da je preko svog suradnika Bakira Dautbašića i njegove nevjenčane supruge Bilsene Šahman vršio pritisak na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od zloglasnik balkanskih kriminalnih klanova.

Prema informacijama koje je prikupilo Tužiteljstvo BiH Radončić je pokušavao navesti Azru Sarić da u svjedočenju pred prištinskim sudom njega i Keljmendija zaštiti od optužbe za organizirani kriminal i ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, sarajevskog kriminalca likvidiranog 2007. godine. 

Dautbašić i Šahman uhićeni su u siječnju, a Sud BiH im je odredio jednomjesečni pritvor, no to nije bila zapreka Radončiću da Dautbašića predloži za novog državnog ministra prometa i komunikacija.

Taj prijedlog je još na snazi. Dautbašić je čak prošao potrebne provjere, no unatoč tome ne može biti imenovan sve dok sjedi u zatvoru jer bi se prije glasovanja u parlamentu ipak morao pojaviti pred povjerenstvom za izbor i imenovanja kako bi bio saslušan.

Radončić, predsjednik stranke Savez za bolju budućnost (SBB) te zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH i stvarni vlasnik najtiražnijeg lista u BiH Dnevnog avaza dodatno je osumnjičen da je političkom korupcijom ishodio mjesto veleposlanice BiH u Sloveniji za Nermanu Hadžijahić.

Bila je to usluga za njezina supruga Zijada Hadžijahića, zaposlenog u veleposlanstvu SAD u BIH, od kojega je Radončić prije zatražio da provjeri je li pod istragom i prisluškuju li se njegovi telefonski razgovori.

Radončić je na ročištu za određivanje pritvora priznao da je članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću predložio imenovanje Hadžijahić, no tvrdio je kako je to učinio samo zbog njezinih stručnih referenci.

Izetbegović je pak u odvojenoj izjavi kazao kako u ovom imenovanju ne vidi ništa sporno i da je spreman o tome dati iskaz pred Tužiteljstvom BiH.

Uhićenje Radončića izazvalo je veliku političku napetost u BiH jer je njegova stranka članica vladajuće koalicije.

Izetbegović se otvoreno pridružio pritiscima SBB-a na Sud BiH da Radončiću omogući obranu sa slobode. Oporbene stranke upozorile su da se takvim ponašanjem dovode u pitanje sami temelji pravne države u BiH.

Radončić sve optužbe odlučno odbacuje i tvrdi da je žrtva političkog progona.

– Ovo je čisti politički proces i sukob sekularističke i neke druge opcije – izjavio je Radončić pred Sudom BiH u srijedu navečer, no za to nije ponudio nikakvu argumentaciju. 

>> Neće malobrojni borci iz BiH ugroziti mir u svijetu, ali mogli bi drugi, kudikamo brojniji radikali

Komentara 2

GG
globtek.grude
17:25 28.01.2016.

A đe se kupaš?!

Avatar ivek
ivek
14:18 29.01.2016.

radoncic kum narko boss s kosova keljmedija,,,kak to da u Bosnu stignu bez iceg ,,ubrzo dodju do novaca preprodajom drogom i tak se kadidiraju narko krateri,,,,radoncic je isti eskoblar,,,narko bos,,,ubistva uteja i droga....sandzak narko bos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije