Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Ministarstvu pravosuđa tvrde da Hrvatska nije dobila prigovore iz EU zbog pravosuđa te da tu nije riječ o odgodi pregovora

Bez komentara na ocjene Škare-Ožbolt

03.03.2006.
u 20:52

Europska komisija ne prigovara Hrvatskoj ništa zbog pravosuđa, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.  Riječ je samo o tome da je napravljen novi raspored screeninga, zbog opsežnosti poglavlja, u koje uz pravosuđe ulaze i temeljna ljudska prava  tvrde u Ministarstvu, iako je glasnogovornica Ollija Rehna nabrojila cijeli niz prigovora, te objašnjavaju kako je screening ionako samo dubinska analiza zatečenog stanja. Hrvatska tu ne dobiva nikakve uvjete, a ionako je reforma pravosuđa krenula.

Prvi put se zaista dogodilo da je broj zaostataka u pravosuđu smanjen, za 113 tisuća, te je početkom ove godine na sudovima bilo 1,5 milijun neriješenih predmeta. Najveći dio pozitivnog pomaka odnosi se na zemljišne knjige, no pitanje je jesu li svi ti predmeti zaista riješeni ili ne, jer sad se nepotpuni zahtjevi odbijaju, što znači da će se  vratiti. Kako bilo, sudovi su riješili 2 milijuna predmeta ukupno, gotovo 200 tisuća više.  

Kad je riječ o imenovanju novoga predsjednika Visokog trgovačkog suda, u Ministarstvu objašnjavaju da će biti razmotren i slučaj "Derma", zbog kojeg je državni odvjetnik zatražio skidanje imuniteta Nenadu Šepiću. Ocjenjuje se i da je Državno sudbeno vijeće odlučujući o zahtjevu tužitelja ušlo u razmatranje merituma, odnosno u nadležnost istražnog suca. U Ministarstvu i dalje ne žele komentirati ocjenu bivše ministrice Vesne Škare-Ožbolt, koja je o sadašnjoj ministrici Ani Lovrin rekla kako je u inozemstvu najpoznatija po slici Gotovine u svom uredu. Ističe se samo kako ne bi bilo dobro odnose svesti na osobne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije