Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O Hrvatskoj

BBC: Ljubavna priča Hrvatske i EU po principu toplo-hladno

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
03.05.2013.
u 15:05

Nakon rata odnosi s EU bili su u zaoštreni. Hrvatska je bila izolirana, a zemlja je bila pod pritiskom EU-a

Prije dvadeset godina kada je Hrvatska svoju nezavisnost od bivše Jugoslavije stekla u krvavom ratu ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ili Europsku zajednicu, kako se tada zvala, podržavalo je više od tri četvrtine stanovnika Hrvatske.

Danas kada je Hrvatska na pragu ulaska u EU, ulazak podržava oko 45 posto građana. Zašto je tome tako, pokušao je odgovoriti reporter BBC-a.

Odgovore su potražili i na ulicama Zagreba.

- Hrvatsko pravosuđe postat će bolje, efikasnije i puzdanije, kaže umirovljenik Veljko Jovanović, dok se akademkinja Borka Lugarić slaže sa stavom da bi ulazak u EU mogao popraviti stanje u pravosuđu, ali je u principu protiv članstva jer će optereti zemlju brojnih financijskih obavezama.

Antonija Letinić, kulturna radnica, smatra da bi određeni napredak mogao biti ostvaren, ali ona se boji da bi tu nadu mogli potkopati vlastiti ekonomski problemi s kojim se suočava sama Unija.

Kao pogodnosti ulaska u EU, BBC navodi mogućnost veće slobode kretanja, putovanja, studiranja i pronalaženja posla. S druge pak strane protivnici ulaska u Uniju misle kako će  porasti životni troškovi, te kako će državljani drugih članica EU oteti dobro plaćene poslove Hrvatima u vlastitog zemlji.

Sandra Švaljek sa Ekonomskog instituta u Zagrebu predviđa \'kreativnu destrukciju\' privatnog sektora nakon ulaska u EU, napominjući kako je gospodarstvo već i sada na koljenima, a stopa nezaposlenosti porasla je sa 14 na 20 posto. 

BBC spominje i određenu kontradiktornost hrvatskih odnosa sa Bruxellesom, objašnjavajući kako se krvavim ratom ostvarila neovisnost, a sada se ponovo ulazi u nekakvu zajedničku tvorevinu. Nakon rata odnosi s EU bili su u zaoštreni. Hrvatska je bila izolirana, a zemlja je bila pod pritiskom EU-a i drugih zapadnih država za izručenjem Haagu optuženih za ratne zločine.

Uslijedila je i blokada pregovora od strane Slovenije, pa je potpora članstvu u Uniji pala na svega 29 posto. Kasnije je ona narasla na 45 posto, no onih koji su protiv i neodlučnih još uvijek je većina, piše BBC.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra da je pravi broj koji reflektira odnos građana prema Europskoj uniji izražen na referendumu o pridruženju kada je 66 posto birača koji su izašli na izbore podržalo članstvo. Ona je naglasila da je za Hrvatsku ključna stabilnost koju članstvo donosi. Nakon rata koji je odnio preko 10 tisuća života zemlja još vida rane što se nadopunjava s liječenjem rana ostalih u regiji koji su bili uključeni u sukob.

- Dugotrajna stabilnost je ključni cilj za Hrvatsku jer u proteklih 100 godina ni jedna država na Balkanu nije opstala duže od prosječnog ljudskog života, izjavila je Pusić i naglasila kakoje u Hrvatskoj još uvijek raširena sumnja i neznanje o Europskoj uniji, ali isto tako u Zagrebu vjeruju da ni u EU ne znaju mnogo o Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije