Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNI AMERIČKI PREDSJEDNIK ISKAZAO POŠTOVANJE RONALDU REAGANU

Barack Obama i Nancy Reagan vole se javno

03.06.2009.
u 12:24

Prije puta u Saudijsku Arabiju, gdje će Barack Obama pokušati učvrstiti bliskoistočni mirovni proces, američki predsjednik primio je u Bijeloj kući Nancy Reagan, udovicu bivšega američkog predsjednika Ronalda Reagana unatoč nesuglasicama tijekom izborne kampanje kada je Obama "spustio" Reaganovima kako on, za razliku od njih, neće koristiti astrologa tijekom mandata u Bijeloj kući.

De mortuis nil nisi bene
Međutim, bez obzira na to što su se nalazili u suprotnim političkim taborima, Obama je pokazao veliko poštovanje prema Ronaldu Reaganu.

- Predsjednik Reagan tijekom svog mandata vratio je osjećaj optimizma našoj zemlji. Isto tako, Reagan je uspio reformirati državu, više nego neki predsjednici koji su dolazili iz demokratske stranke - istaknuo je Obama.

Reaganovih 100 godina
Bijela kuća istaknula je kako provodi aktivnosti kako bi se za dvije godine dostojno obilježila 100. obljetnica rođenja Ronalda Reagana, a postoji mogućnost da bivši glumac i kalifornijski guverner 2011. godine kad bude obljetnica dobije svoju poštansku marku.

Bez obzira na brojne kontroverze koje su pratile Reaganov mandat poput pomaganja sumnjivim desničarskim režimima u Latinskoj Americi, afere "Iran-Contra", povezivanja s vjerskim fundamentalistima, ignoriranja side na početku njegove "eksplozije" u SAD-u, u velikom dijelu američke javnosti percipiran je kao predsjednik koji je vratio ponos "Uncle Samu", srušio SSSR i podigao ekonomski standard.

'Kauboj' koji je potezao desnom
Koliko je Reagan bio desno najbolje pokazuje podatak da je njegov potpredsjednik G.H.W. Bush bio predstavnik umjerenog krila Republikanske stranke, a ako je član dinastije Bush i otac donedavnog predsjednika Busha jr. bio umjeren, onda se može pretpostaviti koliko je na "političkoj vagi" Reaganov uteg vukao udesno.

Bez obzira na njegovu ostavštinu, Obama je ipak ispao veliki džentlmen i biranim je riječima govorio o svom prethodniku, te se s velikim poštovanjem odnosio prema njegovoj udovici.

Obamin poučak za lokalne izbore
Crtica je to koju bi mogli zabilježiti hrvatski političari i njihovi "gurui" za odnose s javnošću koji ih ne mogu naučiti, vidjeli smo sada i na lokalnim izborima, osnovnim pravilima ponašanja u političkim utakmicama. Bez udaranja ispod pojasa i napadanja na političare koji nisu u stanju odgovoriti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije