Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZOTKRIVANJE BANKARSKOG DIVA

Najveće curenje bankarskih tajni: Na crnim računima 120 milijardi dolara za kriminalce, političare...

hsbc
Foto: David Bebber/News Syndication/PIXSELL
09.02.2015.
u 08:37

Podaci do kojih su došli mediji odnose se na razdoblje do 2007., a vezani su uz više od 100.000 pojedinaca i pravnih osoba iz više od 200 zemalja

Bankarski div HSBC pomagao je svojim bogatim klijentima izbjeći poreze i "zamračiti" milijune dolara, izdajući novčanice kojima je nemoguće ući u trag i savjetujući ih kako zaobići porezne vlasti, javlja Guardian pozivajući se na podatke o tajnim računima koji su procurili u javnost.

Dokumenti do kojih su suradnjom došli Guardian, Le Monde, BBC i Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, otkrivaju kako je podružnica britanske banke u Švicarskoj svojim klijentima često omogućavala podizanje velike količine novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj. HSBC se suočava i s optužbama za pomaganje klijentima da prikriju neprijavljene "crne" račune od poreznih vlasti u njihovim zemljama.

Bankarski div navodno je račune otvarao i kriminalcima te korumpiranim poduzetnicima među kojima su i trgovci oružjem koji su slali mine djeci vojnicima u Africi, s posrednicima diktatora iz zemalja Trećega svijeta te šverceri krvavih "dijamanata".

Dokumenti navodno dokazuju i postojanje privatnih računa slavnih osoba iz svijeta sporta, glazbe, Hollywooda, politike, aristokracije i mnogih drugih.

Podaci do kojih su došli mediji odnose se na razdoblje od 2005. do 2007., a vezani su uz više od  30.000 računa te 100.000 pojedinaca i pravnih osoba iz više od 200 zemalja. Na spomenutim računima nalazilo se gotovo 120 milijardi dolara. 

Banka je priznala kako su mjere sigurnosti i opreza 2007. bile na značajno nižoj razini od današnje te kako su "poduzeli mjere s ciljem reformiranja i odbacivanja klijenata koji ne zadovoljavaju nove standarde".

Na taj su način, poručuju iz banke, od 2007. popis klijenata smanjili za 70 posto

>> U HSBC-u račune imali i John Malkovich, Joan Collins, Valentino Rossi...

>> I hrvatski klijenti otvarali 'crne račune' u HSBC-u, najveći iznos 10,7 milijuna dolara

>> Svaki mjesec ubiju se tri top bankara. U godinu i pol na čudan način umrla 52

Komentara 39

CA
campa
09:49 09.02.2015.

Ništa čudno.Očito je da su ovu zadnju krizu izazvale banke uz pomoć korumpiranih politčara.Države saniraju banke a da prije toga nisu detaljno pročešljale njihovo poslovanje.Evo što sve moraju financirati i sanirati obični građani i porezni obveznici.Zar to nije kriminal i zar se takve banke nebi treble kažnjavati.

SC
Schlosser
09:07 09.02.2015.

Banke i bankari su naj veci lopovi i krivci za mnogo toga loseg na svijetu.

PL
plotto
08:58 09.02.2015.

Velike banke to stalno rade.HBSC je mala beba u odnosu na to što radi npr. Goldman&Sachs.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije